Kiterjesztették a koldulást tiltó rendeletet Párizsban

Vágólapra másolva!
A Champs Elysées sugárút után a Louvre múzeum és a nagyáruházak környékén is tilos a koldulás Párizsban jövő nyárig. Három hónap alatt háromszáz esetben büntettek a hatóságok, majdnem az összes esetben román állampolgárokat.
Vágólapra másolva!

Kiterjesztette Párizsban az eddig csak a Champs Elysées sugárútra vonatkozó, koldulást tiltó rendeletet a Louvre múzeumnak és a párizsi nagyáruházaknak a környékére a helyi prefektúra. A belügyminiszter üdvözölte a "román bűnözés elleni hatékony intézkedést", a főpolgármester elítélte a megbélyegzést.

A rendőrség hétfő esti döntésével a világ egyik legszebb sugárútján szeptember 13-án életbe lépett rendeletet a környékbeli utcákra is kiterjesztette, érvényét pedig meghosszabbította 2012 nyaráig. A Champs Elysées-n eredetileg január 6-ig lett volna tilos a koldulás.

"Három hónap alatt több mint háromszáz bírságolás történt a Champs Elysées körzetében, a megbüntetett személyek szinte mindegyike román állampolgárságú" - közölte a helyi vezetés. Közülük hetvenet kitoloncoltak a francia hatóságok.

A francia rendőrség szerint a román rendőrök "nagy munkát végeztek a koldusok és az őket irányítók azonosításában", és meggyőződésük, hogy az ezeken a helyeken előforduló személyek többsége szervezett bűnözői hálózatokhoz tartozik. A fiatalkorú románokból álló zsebtolvajbandák elleni küzdelem részeként ugyanis 24 román rendőr segíti két hete párizsi társaik munkáját.

"Ez egy nagyon hasznos rendelet" - hangsúlyozta Claude Guéant belügyminiszter, aki megerősítette, hogy a román bűnözés elleni harc jegyében volt rá szükség. Bertrand Delanoe, Párizs szocialista főpolgármestere viszont megdöbbenésének adott hangot a "kommunikációs akcióért, amelynek célja a lakosság egy részének megbélyegzése".

Októberben Marseille-ben a városvezetés tiltotta be a koldulást a belvárosban, és a közelmúltban más francia városokban, Nizzában, Montpellier-ben vagy Chartres-ban is hasonló rendeleteket alkottak.