Putyin ellen tüntettek ellenzékiek Moszkvában

Vágólapra másolva!
Tisztességes választásokat és Vlagyimir Putyin kormányfő távozását követelték több ezren a Moszkvában tartott ellenzéki tüntetésen. A rendőrség több embert őrizetbe vett, köztük van a szervező Szolidaritás egyik vezetője is.
Vágólapra másolva!

Az orosz ellenzéki Szolidaritás mozgalom Moszkva központjában tartott tüntetést hétfő este a választási visszaélések és a kormányzat ellen. A Moszkva történelmi városrészében, a Csisztije Prudin tartott megmozduláson a szervezők szerint legalább 7-8 ezren vettek részt, a belügyminisztérium kétezer főre becsülte számukat. A Szabadság Rádió orosz nyelvű adása munkatársának beszámolója szerint a tüntetők hangos kiabálással, füttykoncerttel fejezték ki véleményüket: tisztességes választásokat és Vlagyimir Putyin kormányfő távozását követelték.

Ilja Jasin, a mozgalom egyik vezetője elmondta, hogy a választási csalások és a választás intézményének tönkretétele ellen tiltakoztak. A részvevők között több ismert, parlamenten kívüli ellenzéki politikus és közéleti személyiség is ott volt, köztük Borisz Nyemcov, a Szabadság párt elnöke, és a neves blogger, Alekszej Navalnij is.

A tüntetők egy idő után nem fértek el a számukra engedélyezett területen, és elfoglalták a Sztretyenszkij bulvárt, amelyen emiatt megállt a gépkocsiforgalom. A megmozdulás után a tömeg a Ljubjankához akart menni, ahol a Központi Választási Bizottság székháza található, de a rendfenntartók különleges egysége lezárta az oda vezető Mjasznyickaja utcát és a teljes körzetet.

A Szabadság Rádió jelentése szerint a rendőri erők nagy létszámban várták a tüntetőket, legalább 7 autóbusszal vitték oda a készültségieket. Többeket őrizetbe vettek. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint köztük van Ilja Jasin, a szervező Szolidaritás egyik vezetője és Alekszej Navalnij blogger is.

Az orosz parlamenti választásról szóló [origo]-s anyagot itt olvashatja.