Valami megmozdult az oroszokban Putyinékkal szemben

Medvegyev és Putyin, orosz választások, Egységes Oroszország, elveszetette kétharmados támogatását Putyin
Vágólapra másolva!
Jelentős veszteségekkel, de megnyerte a hétvégi orosz parlamenti választást Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pártja. Veszteségeik azért is szembetűnőek az [origo] által megkérdezett történész szerint, mivel sok jel utal arra, hogy súlyos csalások történtek a szavazatok összeszámolása során. Erre nemzetközi megfigyelők is figyelmeztettek. Putyinéknak így is meglesz a megnyugtató parlamenti többsége, de a márciusban várható elnökválasztás miatt mégis fájhat a fejük.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 95,7 százalékának összeszámolása alapján az Egységes Oroszország a szavazatok 49,54 százalékát szerezte meg a vasárnapi oroszországi parlamenti választásokon. Ezzel a jelenleg is kormányzó párt 238 képviselője kerül be az orosz törvényhozás alsóházába, a dumába. Az eredmény jelentősen elmarad a négy évvel ezelőttitől, amikor több mint 64 százalékos eredményt ért el a párt. Akkor 315 képviselőjük jutott be a dumába.

A kormányzó párt jelentősen meggyengült, de még így is komoly az előnye a választáson második Kommunista Párttal szemben, amely a szavazatok 19,16 százalékát szerezte meg, és az eddigi 57 helyett 92 képviselőt küldhet az alsóházba. A választáson harmadik Igazságos Oroszország 13,22, a Liberális Demokrata Párt 11,66 százalékot szerzett.

Nem várt eredmény született a választáson, ami kemény veszteség, és több szempontból is meglepetés - mondta az [origo]-nak Sz. Bíró Zoltán Oroszországgal foglalkozó történész. Szerinte egyrészt a mértékadó közvélemény-kutatások is 52-53 százalékos eredményt jósoltak a pártnak, ráadásul úgy értek el a vártnál gyengébb teljesítményt, és buktak el 75-77 parlamenti helyet, hogy minden jel arra utal, hatalmas manipuláció történt.

A történész szerint "apró, de beszédes jel", hogy az eredmények közlése a televízióban a korábban megszokott 21 óra helyett csak 22 órakor kezdődött el, a számlálás kezdetén alig 45 százalékon állt a kormányzó párt, majd hajnali két óra körül emelkedett 50 százalék fölé az eredményük. Szerinte a Kreml nem mérte föl, hogy ha javítani akar az eredményen, kénytelen lesz visszakanyarodni a választást befolyásoló nyers manipulációhoz, mint például a hamis választási cédulák, vagy a szavazók utaztatása és többszöri leszavaztatása. Ráadásul a visszaélések és szabálytalankodások egy része jól dokumentált, a Kreml szerinte nem számolt például az okostelefonokkal készített, az interneten szinte azonnal megjelenő videókkal sem.

140 százalék feletti részvétel Rosztovban

A szavazás során a választási megfigyelők számos helyszínen tapasztaltak szabálytalanságokat. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet hétfőn kiadott jelentése szerint bár a szavazást jól megszervezték, a szavazatszámlálás már nem ment gördülékenyen: ezt gyakori szabálytalanságok, illetve nyilvánvaló választási csalásra utaló jelek - többek között az urnák hamis szavazatokkal való kitömése - zavarták meg.

Erre utal például, hogy a míg Krasznojarszk és Habarovszk régiókban az átlag alatt teljesített - a voksok 40 százalékát szerezte meg - a kormányzó párt, addig Csecsenföldön sokkal jobban szerepelt. Itt a Ria Novosztyi orosz hírügynökség által idézett részeredmények szinte minden szavazó az Egységes Oroszországra szavazott: a voksok 99,48 százalékát szerezték meg 99,5 százalékos részvételi arány mellett. Csecsenföldön a második helyet az Igazságos Oroszország szerezte meg a szavazatok alig 0,18 százalékával.

Furcsa adatok jöttek ki a rosztovi régióban is, ahol összeszámolva a hét párt Rosszija 24 televízióban látható eredményeit, több mint 146 százalékos összeredmény jött ki. A Kommerszant orosz lap pedig arról adott hírt, hogy abban a moszkvai körzetben, ahol Putyin is voksolt, rekordszámú szavazó kérte, hogy távollétében adhassa le a voksát. Emellett internetes támadások érték a Moscow Times szerint több, a hatalomtól független, vele általában kritikus, és a visszaélésekről rendre beszámoló szerkesztőség - Ekho Moszkvi rádió, a Kommerszant napilap, a Slon.ru üzleti portál - és civil csoportok internetes honlapjait.

Erkölcsi jog

Az EBESZ kritizálta az orosz állam szükségtelen jelenlétét az élet számos területén, a tisztességes verseny, illetve a sajtó függetlenségének csorbulását. A szervezet szerint az eredmény azt mutatja, hogy az egyenlőtlen verseny ellenére az orosz választók képesek voltak érvényesíteni akaratukat.

Az egyetlen orosz független választási megfigyelő szervezet, a Golosz bejelentette, hogy összesen 5300, választási visszaélésről szóló panaszt kaptak. Hasonlóan nyilatkozott a Kommunista Párt alelnöke, Ivan Melnyikov is. A sorozatos visszaélésekről - a szavazók utaztatása, a kampánycsend megsértése, agitáció a szavazóhelyiségek közelében, a választók lefizetése - szóló hírek miatt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, illetve a francia külügyi szóvivő is aggodalmait fejezte ki, a franciák a jogsértések kivizsgálását kérték.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Dmitry Astakhov
Ismertetik a részeredményeket

Az Egységes Oroszországnak "erkölcsi joga" lesz kormányozni - jelentette ki a részeredmények ismeretében Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Moscow Times angol nyelvű orosz hírportál szerint. Közölte, a kormányzó pártnak egyezségeket kell majd kötnie a többi parlamenti párttal a dumában. "Ez normális dolog, erről szól a parlamentarizmus és a demokrácia" - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök is visszafogottan nyilatkozott. Az eredményt "optimálisnak" nevezte, amely "valóban tükrözi az ország helyzetét", majd hozzátette, ez alapján biztosítani tudják az állam stabil fejlődését. A négy évvel ezelőtti eredménytől jelentősen elmaradó számokról Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője azt mondta, az Egységes Oroszország a gazdasági válság miatt vesztett szavazatokat.

"Nem kell komolyan venni"

Medvegyev hétfőn arról is beszélt, "örül, hogy élénkebb parlamentünk lesz". "Mindannyian felismerjük, hogy az igazság vita útján kerül a felszínre, és az igazság fölött senkinek nincs monopóliuma." Az elnök ugyanakkor elutasította a szavazási visszaélésekről szóló híreket. A szavazás szerinte "teljesen tiszta, tisztességes és demokratikus volt", és megismételte, hogy készek az együttműködésre a többi parlamenti párttal - idézte a Ria Novosztyi.

Forrás: AFP/Alexander Nemenov
Putyin az urna előtt

Sz. Bíró Zoltán szerint ugyanakkor, ha meglesz a 235-238 mandátum, amelyre a jelenlegi adatok alapján számíthat Putyin pártja, akkor Medvegyev hiába beszél a többi párttal várható esetleges együttműködésről, az ilyen szándékot "nem kell komolyan venni".

Alkotmányt módosítani nem szoktak túl gyakran, és nem is akarják, az abszolút többséggel számukra megnyugtatóan működik majd a parlament. A kérdés inkább az Sz. Bíró szerint, hogy a három megerősödött ellenzéki párt mennyire lesz komoly és érdemi ellenfél, illetve még inkább az, hogy mihez kezdenek Putyinék a helyzettel a márciusban várható elnökválasztásig.

"Mintha valami megmozdult volna"

A Kremlnek ugyanis három hónapja maradt arra, hogy eldöntse, milyen stratégiát követ majd addig. Szigorítja-e a független politikai szereplők feletti kontrollt - ami további társadalmi csoportokat távolíthat el a rendszertől -, vagy rááll a párbeszédre, és próbálja menteni a menthetőt, ami viszont azzal a kockázattal jár, hogy egyre többen a hatalom gyengüléseként értékelik majd. Ebből a szempontból "beszédes lesz a következő három hónap" - mondta Sz. Bíró.

A választáson tapasztalható visszaesésnek két oka van Sz. Bíró Zoltán szerint: az előző választáson Oroszország felfelé emelkedett, gazdaságilag egyre magabiztosabbá vált, Putyin pedig a második ciklusát töltötte, és az embereknek nem voltak aggályai afelől, hogy tartós autoriter berendezkedésre készül. Mostanra azonban Oroszország is átesett a gazdasági válság első hullámán, és a gazdasági fejődés is lelassult. Putyinék pedig politikailag elhibázott döntést hoztak, rosszul időzítve, amikor bejelentették a további elnöki ambíciókat. A szeptemberi bejelentéssel ugyanis bő két hónapot hagytak a velük szemben álló csoportoknak, hogy felkészüljenek a választási helyzetre, és meglovagolják a társadalomban a hatalommal szemben végbemenő változást.

Forrás: AFP/Viktor Drachev

Az elnöki ambíciók leplezetlen bejelentése a történész szerint ugyanis "egy arculcsapással ért fel" az oroszok számára. Mind Putyinnak, mind Medvegyevnek ütemesen kezdett csökkenni addig is kopó népszerűsége, és ugyanez volt érzékelhető az Egyesült Oroszországnál, amelynek Putyin az elnöke és elnökjelöltje, és Medvegyev vezette a párt listáját a vasárnapi választáson. A népszerűségvesztés jelentőségét az is mutatja, hogy a korábbi választások előtt Putyin népszerűsége folyamatosan emelkedett, ahogy közeledett a voksolás. Most azonban úgy tűnik, az embereknek már kezd elegük lenni belőlük, túl hosszú ideje vannak hatalmon. Csökkenő népszerűségét jól mutatta, hogy két hete kifütyülték egy moszkvai stadionban, ahogy egy harcművésznek gratulált.

Az eredmény ugyanakkor - még ha valaki le is vonja az esetleges csalásokkal megszerzett szavazatokat - azt fogja mutatni a történész szerint, hogy bár jelentősen esett a kormányzó párt támogatottsága, még mindig látványos fölényben van az Egységes Oroszország. Még nincs szó látványos társadalmi felháborodásról, de "mintha valami megmozdult volna, elindult egy váratlan és gyors erózió" - mondta Sz. Bíró Zoltán.