Harmincan meghaltak síita zarándokok elleni merényletekben Irakban

Vágólapra másolva!
Vallási megemlékezésre gyülekező síita zarándokok ellen követtek el merényleteket hétfőn az iraki fővárosban és a Bagdadtól délre fekvő Hilla városában. A robbantásokban legalább harminc ember életét vesztette.
Vágólapra másolva!

Az eddig adatok alapján harmincan meghaltak, 48-an pedig megsebesültek hétfőn Irak középső részén, síita zarándokok ellen elkövetett merényletekben - írja a brit BBC csatorna online oldala.

Először a Bagdadtól 95 kilométerre délre fekvő Hillában, illetve közelében robbant fel két, robbanóanyaggal megrakott gépkocsi. A súlyosabbik merényletet a Hillától északra lévő Nílben hajtották végre 16 ember életét kioltva - közölte a városi kórház egyik illetékese. A másik detonáció a városközpontban történt, egy ember meghalt. A Bagdadtól 40 kilométerre délre lévő Latifíjában is működésbe lépett egy út mentén elrejtett pokolgép, egy ember halálát okozva.

A második merényletsorozatot egy út mentén elhelyezett pokolgépekkel követték el. A merényletben legalább nyolcan haltak meg, és tizennyolcan megsebesültek a főváros Ur nevű északi negyedében kórházi források, illetve a rendőrség közlése szerint. Egy másik detonáció Mastal negyedben legalább két embert ölt meg és nyolc másikat sebesített meg egy másik kórházi illetékes szerint. A belügyminisztérium egyik illetékese három halottról és 8 sebesültről számolt be.

A merényletek az asúra vallási megemlékezésre gyülekező síita zarándokok ellen irányultak.