A kínai vezetést felkészületlenül érhetik a zavargások egy kínai miniszter szerint

Vágólapra másolva!
A gyengébben teljesítő gazdaság miatt kialakuló társadalmi feszültségek kezelésére nincsenek megfelelő eszközei a kínai kormánynak a közbiztonságért felelős kínai miniszter szerint. Kínában egyre több a sztrájk, és a tüntetéseket zavargások is kísérik.
Vágólapra másolva!

A gazdaság lassulása miatt kialakuló társadalmi feszültség kezelésére a mostaninál jobb eszközökre lesz szüksége a kínai kormánynak - figyelmezetett a kínai közbiztonságért felelős miniszter, Zsu Jongkang. Kínában az elmúlt hetekben többször tiltakoztak a szociális helyzetük miatt a dolgozók, és a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala szerint a kínai biztonsági vezető figyelmeztetése is azt jelzi: a kormány mind jobban aggódik amiatt, hogy a gazdaság lassulása feldühítheti a tömegeket.

Zsu Jongkang szerint újszerű intézkedésekre van szükség, amelyeknek ugyanúgy része a rendfenntartás megerősítése, mint az internet hatékonyabb ellenőrzése, illetve a munkanélküliségi juttatások javítása.

A kínai gazdaság június és szeptember között az előző évihez képest 9,1 százalékkal növekedett, ez az elmúlt két év legalacsonyabb mutatója. A kormány a hitelezés felpörgetése érdekében csökkentette a bankoknak előírt tartalék összegét, felülírva ezzel a legutóbbi politikai irányvonalat.

A dolgozók körében mindeközben egyre nagyobb az elégedetlenség. A túlórapénzek csökkentése miatt több ezren sztrájkoltak két, a kínai export központjának számító tartományban, Sencsenben és Dongguanban. Október végén az adóemelések miatt tüntettek egy kelet-kínai városban, ahol a zavargások miatt kijárási tilalmat is bevezettek.