Elvesztette kétharmados többségét Putyin

Vágólapra másolva!
Jelentősen visszaesett Vlagyimir Putyin kormányfő Egységes Oroszország (JR) pártja a vasárnapi oroszországi törvényhozási választáson, és elvesztette abszolút többségét, bár 48 és fél százalékával így is messze az élen végzett a választók megkérdezésén alapuló felmérés előrejelzése szerint. Az orosz Központi Választási Bizottság adatai szerint a választáson a szavazásra jogosultak alig több mint fele jelent meg. Dmitrij Medvegyev orosz államfő arról beszélt, hogy "a realitások azt mutatják, hogy a legnagyobb pártnak koalícióra kell lépnie más politikai erőkkel".
Vágólapra másolva!

A kormányzó Egységes Oroszország a szavazatok közel 48 százalékát szerezte meg a szavazatszámláló bizottsági jegyzőkönyvek 38 százalékának összesítése alapján. A második helyen a Kommunista Párt áll 20 százalékkal, a Liberális Demokrata párt 14, az Igazságos Oroszország 13 százalékkal juthat be a parlamentbe. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pártja, az Egységes Oroszország 2007-ben még 64,3 százalékot kapott.

Az Oroszországi Közvélemény-kutató Központnak (VCIOM) a szavazóhelyiségből távozó választók megkérdezésén alapuló felmérése (exit poll) szerint az Egységes Oroszország vasárnap a voksok 48,5 százalékát kapta, a Kommunista Párt a második helyen végezve 19,8 százalékkal, az Igazságos Oroszország harmadikként 12,8 százalékkal, a Liberális Demokrata Párt negyedikként, a szavazatok 11,42 százalékával juthat be a parlamentbe. A VCIOM munkatársainak a megkérdezettek 23,8 százaléka nem volt hajlandó válaszolni.

A Rosszija 1 televízió által ismertetett felmérés szerint a kormányzó párt 46,8, a Kommunista Párt 21, az Igazságos Oroszország 14,10 és a Liberális Demokrata Párt 13,20 százalékos eredményt ért el a parlamenti választáson. A Jabloko (Alma) szavazatainak aránya a felmérések szerint elmaradt a 7 százalékos parlamenti küszöbtől, így az öt évre választandó parlamentben sem lesz ennek az ellenzéki pártnak képviselője a dumában.

Medvegyev már koalícióról beszél

Dmitrij Medvegyev orosz államfő a "stabilitás győzelmeként" értékelte a vasárnapi parlamenti voksolást, hangsúlyozva, hogy az Egységes Oroszország méltó módón szerepelt a választásokon, de a realitások azt mutatják, hogy a legnagyobb pártnak koalícióra kell lépnie más politikai erőkkel az Állami Dumában, vagyis az orosz törvényhozás alsóházában.

Medvegyev Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel együtt látogatott el a hatalom pártjának moszkvai választási főhadiszállására, és azt mondta, hogy az előzetes eredmények "tükrözik a politikai erőviszonyokat az országban". Megítélése szerint az orosz alsóháznak működésképesnek kell maradnia.

A választópolgárok alig több mint fele jelent meg

Az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) adatai szerint a választáson a szavazásra jogosultak 50,4 százaléka jelent meg, ami a 2007-es törvényhozási választásokhoz képest alacsonynak számít. Borisz Grizlov, a kormányon lévő Egységes Oroszország párt vezető testülete, a Legfelsőbb Tanács elnöke kijelentette, hogy pártja győzött a választáson, amelynek törvényességét bizonyítja az ötven százalékot alig meghaladó részvételi arány.

Országszerte több mint 96 ezer szavazóhelyiségben gyűjtötték a voksokat. Az orosz törvényhozás alsóháza, az Állami Duma megválasztásának rendjére több mint 330 ezer rendőr ügyelt, a választások tisztaságát pedig 700 nemzetközi és 500 ezer hazai megfigyelő ellenőrizte.

A megfigyelők eltérően nyilatkoznak a jogsértésekről

Nem tapasztaltak durva jogsértéseket a vasárnapi orosz parlamenti választáson az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) által meghívott külföldi megfigyelők, a parlamentbe jutásért versengő ellenzéki pártok képviselői és jogvédők azonban számos visszaélésről számoltak be.

A CIK által meghívott külföldi megfigyelők nevében nyilatkozó lengyel szakértő, Mateus Piszkorszki a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy "a megfigyelők észrevételei nem annyira a szabálysértésekre, mint a technikai hiányosságokra vonatkoztak". A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) megfigyelői törvényesnek, a Független Államok Közösségének képviselői demokratikusnak ítélték az oroszországi választásokat.

Az EBESZ megfigyelőcsoportja keddig nem véleményezi az oroszországi parlamenti választást. A nemzetközi szervezet keretén belül három magyar képviselő - egyikük például Habarovszkban - vesz részt a szervezet ellenőrző munkájában.

A egyik legrégebbi orosz jogvédő szervezet, a moszkvai Helsinki Bizottság elnöke a nemzetközi megfigyelőkkel ellentétben az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy a választások antidemokratikusak voltak és egyáltalán nem nevezhetőek szabadnak. Ljudmila Alekszejeva nehezményezte, hogy megfigyelőket akadályozták az ellenőrzésben. "Mivel az igazságügyi tárca több pártot nem volt hajlandó nyilvántartásba venni, a választók többsége képviselet nélkül maradt a parlamentben" - állapította meg.

A pártok visszaélésekről beszélnek

Moszkvában az ellenzéki tiltakozások miatt a hatóságok vasárnap lezárták a Vörös teret és a mellette lévő Manyezs teret. A rendvédelmi erők nem engedték be oda a Baloldali Front ellenzéki szervezet tüntető híveit, akik mindössze a Történelmi Múzeum előtti bazársorig jutottak el, de a rendőrség onnan is kiszorította őket - jelentette az MTI tudósítója. 12 tagjukat őrizetbe vették. A mintegy tucatnyi tüntető a szerintük törvénytelen választás ellen tiltakozott, amelyet nem tartanak átláthatónak és tisztességesnek (erről bővebben itt olvashat).

Az előzetes eredmények szerint parlamentbe jutó pártok - a kormányzó Egységes Oroszország kivételével - számos visszaélést jeleztek és élesen bírálták a választás lebonyolítását. A kommunista párt elnöke, Gennagyij Zjuganov szerint " ilyen szenny a választásokon még Borisz Jelcin idején sem volt". Azzal vádolta a rendőrséget, hogy ahelyett, hogy a rendre vigyáztak volna, takargatták a legdurvább jogsértéseket.

Az Igazságos Oroszország egy képviselőjének a megverését jelentette. Vlagyimir Zsirinovszkij,a Liberális Demokrata Párt elnöke közölte, hogy számos visszaélés miatt tettek feljelentést. Leonyid Iljicsev, a Központi Választási Bizottság alelnöke szerint a hozzájuk beérkezett panaszok nem a választási bizottságokra vonatkoztak.