Az iráni hadsereg lelőtt egy amerikai kémrepülőt

Lockheed Martin RQ-170 Sentinel, amerikai kémrepülő
Vágólapra másolva!
Az iráni hadsereg lelőtt vasárnap egy pilóta nélküli amerikai kémrepülőgépet, egy úgynevezett drónt, amely behatolt az ország légterébe - közölte vasárnap az iráni állami média katonai forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Két tévéállomás is beszámolt híradásában arról, hogy az iráni légvédelem az ország keleti, Afganisztánnal és Pakisztánnal határos részén megsemmisített egy RQ-170 típusú amerikai kémrepülőt, vagyis drónt. A FARS hírügynökség szerint a gép "kissé" megsértette az ország keleti határövezetét". A lelövés pontos helyét nem közölték, csak azt, hogy a gép jó állapotban van, csupán kis mértékben sérült meg, és "most az iráni fegyveres erők birtokában van".

Forrás: Wikimedia Commons/Truthdowser
Számítógépes grafika az RQ-170 Sentinelről

Az RQ-170 Sentinel nagy magasságban repülő, viszonylag új felderítőgép, amelynek létezéséről 2009-ben számolt be a sajtó, majd ezután 2010-ben ismerte el az amerikai légierő. Egyes szakosodott internetes oldalak szerint az ilyen drónokat Afganisztánban vetik be, főként arra, hogy Iránról és Pakisztánról gyűjtsenek információkat.

Az iráni katonai vezetők az utóbbi években többször közöltek olyan híreket, hogy lelőttek pilóta nélküli amerikai gépeket a Perzsa-öböl fölött vagy határ menti térségekben. Januárban Irán azt állította, hogy két amerikai drónt lőttek le az öbölben, az ország légterén kívül. Pontos helyet és időpontot nem közöltek.

Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka júniusban azt mondta, hogy orosz szakértőknek megmutattak két gépet, amelyet "nemzetközi vizeken, illetve az iszlám köztársaság ellenőrizte övezetekben" lőttek le. Annyit tett még hozzá, hogy Iránnak sikerült "lemásolnia" a két drónt, de a típusukat nem említette. Az Egyesült Államok már többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Irán pilóta nélküli kémrepülőgépeket gyárt.