A két hónapja alakult párt nyert Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Zoran Jankovic, Ljubljana főváros balközép irányzatú polgármesterének pártja, a Pozitív Szlovénia végzett az élen meglepetésre a vasárnapi előre hozott szlovén parlamenti választásokon a hivatalos, csaknem végleges eredmények szerint. A pártnak, amelyet két hónapja alapítottak, biztosan koalíciós partnerekre lesz szüksége.
Vágólapra másolva!

A két hónapja a választásokra létrehozott balközép párt nyerte a szlovéniai választásokat, amelyen a választópolgárok 64,62 százaléka vett részt. Az állami választási bizottság vasárnap este a voksok több mint 99 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy a ljubljanai polgármester két hónappal ezelőtt alapított pártját, a Pozitív Szlovéniát a választók 28,52 százaléka támogatta, és ezzel 28 mandátumhoz juthat a 90 tagú törvényhozásban.

Az esélyesnek tartott jobbközép, konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS), Janez Jansa pártja 26,26 százalékkal 26 mandátumot kap. A szociáldemokrata Borut Pahorn pártja, akinek kormánya szeptemberben megbukott, a harmadik 10,49 százalékkal. A volt kormányfő mindössze tíz mandátumra számíthat.

A negyedik helyen a Gregor Virant által vezetett jobbközép Polgári Lista végzett 8,42 százalékkal, s ezzel nyolc képviselői helyhez jutott. További három pártnak sikerült a négy százalékos bejutási küszöbnél több voksot összegyűjtenie. A balközép Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS) 6,97 százalékkal hat mandátumhoz jutott, akárcsak a kereszténydemokrata Szlovén Néppárt a voksok 6,9 százalékával, míg az Új Szlovénia (NSi) 4,8 százalékkal négy képviselői helyet szerzett. A törvényhozásban a magyar és az olasz nemzetiségi kisebbségek egyaránt egy-egy mandátumot kapnak.

Jankovicnak mindenképpen koalíciós partnereket kell keresnie, és Pahor kijelentése szerint pártja kész a tárgyalásokra. "Nyitottak vagyunk a párbeszédre, országunk jövőjére kell gondolnunk" - mondta a távozó szlovén kormányfő a Pop Television tv-csatornának. Danilo Türk köztársasági elnök vasárnap esti nyilatkozatában az új kormány mielőbbi megalakulását szorgalmazta, reményét fejezve ki, hogy erre hamarosan sor kerülhet, hiszen ezt kívánják az ország érdekei is.

Azért tartanak előrehozott választásokat Szlovéniában, mert Pahor négypárti koalíciója nem bírta ki a nyugdíjreform ügyében támadt belpolitikai konfliktust, és kormánya szeptemberben megbukott egy vesztes bizalmi szavazás után.