Kéttonnás bomba miatt lakoltatnak ki egy fél német várost

Vágólapra másolva!
A második világháború utáni időszak legnagyobb - bomba miatti - kitelepítése zajlik a hétvégén a németországi Koblenz városában. A feltehetően a brit légierő által ledobott bombát a novemberi szárazság miatt rendkívül alacsony vízszintű Rajna folyó medrében találták meg a hét elején.
Vágólapra másolva!

A németországi Koblenz város lakosságának közel felét kell a hétvégén kiköltöztetni otthonából, miután egy kéttonnás, fel nem robbant második világháborús bombát találtak a Rajna folyó medrében. A mostani evakuálás a legnagyobb Németország második világháború utáni történetében, amelyet egy bomba miatt rendelnek el - írja a Wall Street Journal online kiadása.

A Rajna-vidéken fekvő város 45 ezer lakosának kell vasárnapig elhagynia otthonát: köztük a börtönök, két kórház, néhány ápolási otthon és hotel lakóinak. A hatóságok tervei szerint szüneteltetik a vasúti közlekedést, és homokzsákok százaival védekeznek majd a bomba helyszíne körül, hogy amennyire lehet, kiszivattyúzzák a vizet az érintett területről.

A feltehetően a brit légierő által Németország 1944-es bombázásakor ledobott bomba a szakértők szerint egy 18 méter széles és 4 méter mély krátert hagyna maga után, ha felrobbanna.

A száraz novemberi időjárás miatt a Rajna folyó vízszintje rendkívül alacsony, így vált láthatóvá a hét elején a folyó medrében a robbanószerkezet. Horst Lenz, a régió tűzszerészeti csapatának vezetője azt mondta, ez az eddigi legnagyobb a közül a több száz második világháborús bomba közül, amelyekkel az 1984-ben kezdődött karrierje alatt találkozott.