Izrael kétszáz kilométeres kerítést épít az egyiptomi határon

Izrael, Egyiptom, kerítést emelt a határon
Vágólapra másolva!
Izrael több mint kétszáz kilométer hosszan 5 méter magas kerítést épít az egyiptomi határon. Izraeli tisztségviselők szerint egyrészt a Sínai-félsziget ideális arra, hogy támadást indítsanak a zsidó állam ellen, másrészt bizonytalan helyzetet teremthet egy új iszlamista kormány létrejötte Egyiptomban.
Vágólapra másolva!

Izrael 225 kilométer hosszú, csaknem 5 méter magas acélkerítést épít az egyiptomi határon - írja a Washington Post internetes oldala. A 360 millió dolláros projekt a jövő év vége felé lesz kész.

Az írás szerint izraeli tisztségviselők szerint a Sínai-félsziget ideális arra, hogy az iszlamista csoportok és a palesztin szélsőségesek innen indítsanak támadást a zsidó állam ellen. Mások szerint egy esetleges új iszlamista kormány létrejötte Egyiptomban veszélybe sodorhatja az 1979-es békeszerződést, amely az eddigi nyugalom és az izraeli biztonság egyik záloga volt.

A félszigeten az elmúlt hónapokban fegyveresek többször megtámadtak egy földgázvezetéket, amely Izraelt látta el. Az egyiptomi kormány biztonsági egységeket rendelt a térségbe, ami némileg javított a helyzeten. Augusztusban egy csoport fegyveres nyolc embert megölt Eilat vörös-tengeri izraeli üdülőhely közelében. A támadás jelentősen felgyorsította a munkálatokat a kerítésen, amelyet eredetileg a főként Afrikából érkező illegális bevándorlók elleni védekezésre szántak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP