A skót nem sajnálja a pénzt a lázadó szlovák orvosoktól

Szlovákia, Pozsony, orvos, felmondás, munkabeszüntetés,letétbe helyezett, orvoshiány
Vágólapra másolva!
Pénzéhesnek tartja sok szlovák a hatalmas fizetésemelésért harcoló orvosokat, akik közül több száz csütörtökön nem ment dolgozni és emiatt több kórházban veszélybe került a betegellátás. A kormány az orvosokat tüzelő szakszervezettel, a még dolgozó orvosok a sok beteggel nem bírnak. Megnéztük tűzközelből az orvoslázadást.
Vágólapra másolva!

"Ne haragudjanak, nagyon sok munkám van, nem akarok beszélni" - mondta a pozsonyi gyermekkórház folyosóján egy középkorú doktornő az [origo] és a szlovák TASR hírügynökség újságírójának, majd gyorsan becsukta maga mögött a rendelő ajtaját. A doktornőnek azok helyett a kollégái helyett is dolgoznia kellett csütörtökön, akik nem kezdték el a munkát.

"Az előbb vizsgálta meg a kislányomat az orvos. Gyorsan sorra kerültünk, de látszott, hogy nagyon siet, ha jól láttam, két rendelőben is ő fogadta a betegeket" - mondta egy anyuka, aki a modern kórház ambulanciáján várakozott 3 éves kislányával. A sietségen kívül semmi rendkívülit nem tapasztalt, és nem is aggódik a csütörtökre sok szlovák kórházban kiritikussá vált helyzet miatt, mert műtéti időpontjuk is van, és egyelőre senki nem szólt nekik, hogy az orvoshiány miatt el kellene halasztani a beavatkozást.

"Nagyon feszült a hangulat"

"A helyzet nagyon súlyos a kórházunkban. 271 orvosunk van, közülük 85-nek december 1-jén életbe lépett a felmondása. A reggelre beosztott orvosok közül 39-en nem kezdték el a munkát" - mondta az [origo]-nak csütörtökön délben a kórház szóvivője, Dana Kamenická. Szerinte a sebészeten a legsúlyosabb a helyzet, ott 19 orvos hiányzott reggel, ennek ellenére Kamenická azt mondta, hogy az akut eseteket egyelőre el tudják látni. "Nagyon feszült a hangulat, de az orvosok igyekeznek, hogy a betegek ebből ne érezzenek semmit" - mondta.

A szomszédos nagy egyetemi kórházból közel háromszáz orvos hiányozott csütörtökön, és hasonlóan nehéz helyzetbe került sok más szlovák kórház is, miután az orvosszakszervezet felhívására szeptember végén az országban dolgozó körülbelül 6500 orvosból 2439 helyezte letétbe a felmondását arra az esetre, ha a kormány nem teljesíti követeléseiket. Az orvosszakszervezet áltagosan 707 eurós (kb. 215 ezer forint) béremelést szeretett volna elérni. A kormány a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva ezt a kérést visszautasította, de a hét elején 300 euró (kb. 91 ezer forint) fizetésemelést ajánlott a távozni készülő orvosoknak. A szakszervezet ezt továbbra is elfogadhatatlannak tartja, és arra kérte az orvosokat, hogy tartsanak ki elhatározásuk mellett.

A felajánlott 300 euróval azonban többen kiegyeztek, és visszavonták a felmondásukat. Hogy pontosan hány embert győzött meg a kormány, az csütörtökön még nem volt világos: a minisztérium szerdán este, a határidő lejárta előtt közleményt adott ki arról, hogy alig több mint 600 orvos tart ki a felmondás mellett, csütörtökön reggel azonban a szakszervezet és a hírügynökségek azt jelentették, hogy 1200 felmondás lépett életbe. Van, ahonnan csak egy-két orvos távozott, de a losonci kórház igazgatója például azt jelentette, hogy náluk teljesen megbénult az élet, és csak az életmentő beavatkozásokat tudják elvégezni.

"Mindenkinek meg kell húznia magát"

"Támogatom az orvosok harcát, és drukkolok nekik" - mondta egy karonülő kisgyerekkel várakozó skót nő az [origo]-nak a pozsonyi gyerekkórház folyosóján. Az asszony azt mondta, négy éve él Szlovákiában, nagyon jól ismeri az egészségügy helyzetét. "Két gyereket szültem az Egyesült Királyságban, egyet pedig itt, Pozsonyban. Az Egyesült Királyságban extrém módon túlfizetik az orvosokat, mégsem kaptam olyan ellátást, mit itt. Sokkal jobban meg voltam elégedve az itteni orvosokkal, megérdemlik, hogy versenyképes fizetést kapjanak" - mondta a nő, aki szerint ez a probléma "dominóeffektusként" fog végigvonulni egész Kelet-Európán, ha a kormányok nem látják be, hogy az orvosokat meg kell fizetniük. Az [origo] tapasztalatai szerint nem sokan osztják a véleményét.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A pozsonyi gyerekkórház

"Ennyi erővel felmondhatnának a tanárok, a tűzoltók és szinte mindenki Szlovákiában" - mondta egy szlovák asszony, aki túlzásnak tartja az orvosok követeléseit. "A pénz nem minden, ráadásul az orvosok esküt is tettek" - mondta az asszony, akit felháborít, hogy az orvosok nemet mondtak a 300 eurós fizetésemelésre. "Én négy éve otthon vagyok a gyerekekkel, havonta csak 190 eurót kapok, mégsem ajánl nekem senki 300 eurót" - mondta dühösen.

"Háromszáz euró nem kevés pénz, elég kellett volna, hogy legyen nekik" - mondta egy másik, Ivett néven bemutatkozó, magyarul is beszélő nő a kórház folyosóján az [origo]-nak. "A jelenlegi gazdasági helyzetben meg kellene érteniük, hogy ennyi megy, mindenkinek meg kell húznia kicsit magát" - mondta Ivett, és amiatt aggodalmaskodott, hogy nem lesz, aki ellássa kilencéves kislányát, akinek egy baleset miatt levágták az egyik ujja nagy részét. "Nem jött be ma reggel az orvos, aki műtötte" - mondta, és azt panaszolta, hogy a nővérek sem tudnak szinte semmit, így nagyon örült, amikor az osztályra felérve meglátta, hogy a kislánya már friss kötéssel a kezén futott elé. "Valaki megcsinálta neki" - mutatta boldogan.

Az orvosok akciójáról Ivetthez és a másik fiatal nőhöz hasonlóan gondolkodik a szlovák társadalom többsége is, nem támogatják az orvosokat - mondta egy, a kórházban dolgozó, de az [origo]-tól névtelenséget kérő nő. Szerinte az orvosok akciójának középpontjában eleinte az a követelés szerepelt, hogy a kormány állítsa le a kórházak privatizációját, és ezt a céljukat támogatta is a társadalom többsége. Az orvosok csak azután kezdtek a fizetésemelésről beszélni szerinte, miután látták, hogy a kormány kész engedni, és leállítani a privatizációt. "Pedig egyáltalán nincsenek rosszul megfizetve, főleg ahhoz képest, hogy más szakmákban mennyit keresnek Szlovákiában. És ahogy hallottam, a magyar orvosoknál is jobban keresnek" - mondta a fiatal nő.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A szlovák átlagfizetés, a statisztikai hivatal honlapján elérhető adatok szerint 2011-ben 800 (kb. 243 ezer forint) euró körül alakul. A szlovák pénzügyminisztérium adatai szerint 2010-ben egy általános orvos átlagosan 1024, egy belgyógyász 1225, egy sebész pedig 1564 eurót keresett. Az orvosszakszervezet azt szeretné elérni, hogy a kezdő orvosok fizetését 1500, a tapasztalt szakorvosokét pedig 2300 euróra emeljék fel. A kormány az utolsó pillanatig, szerdán késő éjszakáig tárgyalt az orvosokkal, de csak arról tudtak megegyezni, hogy a fizetésemelés szükséges, arról nem, hogy az mennyi legyen.

"Ha lecsukják az orvosokat"

"A legszívesebben már magunk mögött tudnánk ezt a helyzetet" - mondta a gyerekkórház szóvivője, de szerinte a kórház vezetése jelenleg tehetetlen. A kórház igazgatója kedden, miután kihirdették a szükségállapotot, minden orvost írásban szólított fel arra, hogy a felmondásuktól függetlenül fel kell venniük a munkát. Ez azonban a szóvivő szerint szinte hatástalan maradt, a felmondó orvosok közül többen beteget jelentettek, mások szabadságot vettek ki. Az orvosszakszervezet közben arra bíztatta a dolgozó orvosokat, hogy szóljanak az igazgatónak, hogy túlterheltek, ezért hiábakat követhetnek el. "Nem rajtunk múlik a megállapodás" - mondta a szóvivő és amikor arról kérdeztük, milyen tervük van az elkövetkező hetekre, csak annyit mondott, hogy szeretnék, ha az orvosok minél előbb visszatérnének dolgozni.

Hogy ezt hogyan lehetne elérni, arra valószínűleg még a kórházzal szemben álló egészségügyi minisztériumban sem tudják a választ. A hajthatatlannak tűnő szakszervezet vezetője, Marian Kollár szerint a kialakult helyzetért ezek után csak a kormány a felelős, és a szerdai tanácskozások után tett nyilatkozataiban sem tűnt kompromisszumkésznek. A szerda éjszakai eredménytelen tanácskozás után a miniszter felajánlotta, hogy távozik posztjáról, ha az ő személyén múlik a megegyezés. A vitát végigkövető házelnök az orvosokat okolta, azt mondta, hogy az emberi életek és az egészség védelme helyett csak a pénzről beszéltek.

Jól jellemzi a bizonytalanságot, hogy a kórházi dolgozók is csak a hírekből jutnak - sokszor bizonytalan - információhoz. "Azt hallottam, hogy rendőrök segítségével akarják rendezni a helyzetet" - mondta a gyerekkórház egyik osztályának betegfelvételén dolgozó fiatal nő az [origo]-nak. "De ha törvénysértsére hivatkozva lecsukják az orvosokat, akkor sem lesz, aki ellássa a betegeket" - morfondírozott.

Szócska segítene, a magyar orvoskamara nem

A szlovák egészségügyi miniszter az orvoshiány miatt "humanitárius segítségért" fordult a szomszédos országok, így Magyarország illetékes minisztériumához. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerdán este felkérte a határ menti 13 kórházat, hogy legyenek fokozott készültségben, és készüljenek fel arra, hogy ellássák a Szlovákiából érkező sürgős eseteket. Felkérte a mentőszolgálatot is, hogy erősítsék meg a határ mentén a sürgősségi szolgálatot. Az államtitkár bejelentette, hogy egy éjjel-nappal hívható számon várják azoknak az önkéntes orvosoknak a jelentkezését, akik felajánlják, hogy segítenek a szlovák betegellátásban.

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége ugyanakkor már szerdán arra szólította fel a magyar orvosokat, hogy ne vegyék figyelembe a szlovák kormány segítségkérését, és ne helyettesítsék szlovák kollégáikat, mert ezzel gyengítik a küzdelmüket. A két szervezet azt mondta, hogy szolidárisak a helyzetük jobbításáért küzdő szlovák kollégiáikkal, és megengedhetetlennek nevezték, hogy szerintük a szükségállapotot hirdető szlovák kormányfő intézkedésére "erőszakot alkalmaznak" velük szemben.

A szlovák orvosszakszervezet akciójához hasonló kezdeményezést indított tavasszal a Magyar Rezidens Szövetség is, amely azt szeretné elérni, hogy a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosa legyen a fizetésük - ez egy rezidens esetében számításuk szerint havi nettó kétszázezer forintot jelent. A szövetség arra bíztatta az orvosokat, hogy december 31-ig helyezzék letétbe a felmondólevelüket, ezek január 1-én aktiválódnak, és az orvosok a felmondási idő letelte után, márciusban hagynák abba a munkát. A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége is. A rezidens szövetség honlapja szerint november 17-ig 2270 orvos helyzete letétbe a felmondólevelét.