A brit sztrájkolók agyonlövését javasolta a Top Gear műsorvezetője

Vágólapra másolva!
A családtagjaik szeme láttára végezte volna ki az elmúlt harminc év legnagyobb brit közalkalmazotti sztrájkjához csatlakozókat a BBC csatornán futó Top Gear autósmagazin műsorvezetője. Jeremy Clarkson élő adásban javasolta a sztrájkolók agyonlövését. Később bocsánatot kért szavaiért, a brit miniszterelnök szerint a tévés biztos nem gondolta komolyan, amit mondott.
Vágólapra másolva!

Belpolitikai botrányt kavart Jeremy Clarkson, a legnépszerűbb brit autós tévéprogram, a BBC-n futó Top Gear műsorvezetője, aki egyenes adásban kijelentette, hogy a sztrájkoló közalkalmazottakat agyon kellene lőni - írja a brit Guardian online kiadása. Clarkson a BBC élő adásában kijelentette, hogy a sztrájkolók mindegyikét legszívesebben agyonlövetné. "Kihurcolnám őket az utcára, és családtagjaik szeme láttára kivégezném őket" - mondta.

Szerdán közalkalmazottak százezrei csatlakoztak az utóbbi három évtized legnagyobb brit sztrájkakciójához, amelyet a szakszervezetek a nyugdíjrendszer tervezett komoly szigorítása miatt hirdettek meg. Az érdekképviseletek becslése szerint a sztrájkban kétmillió közalkalmazott vett részt, jóllehet a kormány vitatja ezt a számot.

A BBC-hez néhány óra alatt több ezer nézői panasz érkezett, és a brit közszolgálati médiatársaság hivatalosan elnézést kért. A BBC csütörtökön azt is jelentette, hogy Clarkson személyesen is elnézést kért korábbi kijelentéséért. David Prentis, a sztrájkot szervező egyik legnagyobb szakszervezet, a Unison főtitkára azonban kijelentette, hogy a bocsánatkérés nem elég, az érdekképviselet követeli a csatornától a műsorvezető azonnali elbocsátását. Prentis hozzátette: a szakszervezet sürgős jogi tanácsadást kér annak eldöntéséhez, hogy milyen további lépéseket tegyen Clarkson és a BBC ellen, és megfontolja a műsorvezető rendőrségi feljelentését is.

David Cameron brit miniszterelnök az ITV kereskedelmi televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy Clarkson részéről "ostobaság volt ilyeneket mondani ... bár bizonyosan nem gondolta komolyan". Steve Webb nyugdíjügyi államtitkár ugyancsak "ostobaságnak" nevezte Clarkson kijelentéseit. Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője szerint Jeremy Clarkson "nyilvánvalóan nem tudja, hogyan élnek azok, akik előző nap sztrájkoltak".