Sarkozy szerint a német-francia kapcsolatokon múlhat Európa jövője

Vágólapra másolva!
Újra kell alapítani Európát, ebben pedig központi szerepet szán Franciaországnak és Németországnak a francia elnök. Nicolas Sarkozy szerint az euró megszűnhet, amennyiben az eurózóna gazdaságai nem fűzik szorosabbra az egymás közötti szálakat.
Vágólapra másolva!

Németországnak és Franciaországnak közösen kell biztosítania Európa szívében a stabilitást - írja a BBC csatorna online oldala Nicolas Sarkozy francia elnök csütörtöki beszédére hivatkozva. A franciaországi Toulon kikötőjében tartott beszédében a francia államfő azt mondta: ő és Angela Merkel német kancellár hétfőn találkozik, hogy intézkedéseket javasoljanak Európa jövőjének biztosítására.

Beszédében figyelmeztetett arra, hogy a gazdasági felzárkózás hosszú és bonyolult lesz. Arra azonban ígéretet tett, hogy Franciaország nem fogja feladni önállóságát. Szerinte az euró nem létezhet anélkül, hogy az eurózóna gazdaságai összetartanának. Európát "újra kell alapítani" - ebben pedig központi szerepet szán Franciaországnak és Németországnak. Szerinte szigorúbb pénzügyi fegyelemre van szükség, és súlyosabb szankciókra azon országokkal szemben, akik nem látják el megfelelően feladataikat.

"Franciaország egy új európai szerződésért küzd Németországgal, amellyel újraalapítja és újragondolja Európa működését. Több felelősségvállalás az emberek előtt egy valódi gazdasági kormányzással, ez az eurózóna jövőjéről és a szerződések jövőbeni reformjáról alkotott elképzelésünk" - fogalmazott a francia elnök.

"Európa újraalapítása nem azt jelenti, hogy elindultunk az államok felettiség felé. Nem a nemzetek Európáját és a föderatív Európát támogatók közti régi viták megnyitásáról van szó... A kormányközi egyeztetésekkel történik majd az európai integráció, mert Európának stratégiai és politikai döntéseket kell hoznia. Az eurózónán belül el kell határozni, hogy félelem nélkül hozzunk meg minél több döntést minőségi többséggel" - hangsúlyozta Sarkozy.