Megbénult a losonci kórház a szlovák orvosok felmondása után

Vágólapra másolva!
December elsejével életbe lépett a felmondásuk az azt benyújtó szlovák orvosoknak, ezért több kórházban is csak a legszükségesebb eseteket látják el. A szlovák egészségügyi miniszter felajánlotta a lemondását, magyar orvosok utazhatnak Szlovákiába segíteni.
Vágólapra másolva!

Mintegy 1200 szlovákiai kórházi orvos felmondása lépett érvénybe csütörtökön, miután a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) közötti több mint kilencórás újabb tárgyalás megegyezés nélkül végződött csütörtökre virradóra. "Csalódottak vagyunk, hogy nem jött létre a megegyezés. A helyzet továbbra is nagyon komoly, és merem állítani, hogy egyes kórházakban egyenesen kritikus. Arra kérjük az orvosokat és a pácienseket is, hogy ne féljenek. Bízunk abban, hogy nem ez volt az utolsó tárgyalás" - mondta újságíróknak nyilatkozva csütörtökön reggel Marián Kollár, a LOZ elnöke. Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter a sikertelen tárgyalások után felajánlotta lemondását. "Ha én vagyok a megállapodás akadálya, kész vagyok lemondani" - jelentette ki a tárcavezető.

Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter kijelentette: szerdán gyakorlatilag minden pontban megegyeztek a szakszervezetekkel, még a fizetésemelés szükségességében is, mindkét fél másként gondolja azonban az emelés mértékét. "Mindent megtettünk azért, hogy az orvosok visszatérjenek pácienseikhez" - írja a szlovákiai Bumm.sk magyar nyelvű hírportál.

Kassán stabil a helyzet, a losonci kórház megbénult

Stabilizálták a helyzetet a kassai egyetemi gyermekkórházban - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Peter Krcho igazgató. Elmondta, három orvos még a felmondási idejét tölti. Ketten nem akartak munkába állni, ezért az igazgató ezt elrendelte nekik, ám döntését vissza is vonta, mert a két orvos tudatta, hogy már nem akar a kórházban dolgozni. Ezután megszűnt a munkaviszonyuk - írja a pozsonyi Új Szó internetes oldala. A kormány által hirdetett szükségállapot továbbra is érvényben van a gyermekkórházban. Csütörtökön négy új orvos is munkába állt a kassai egészségügyi intézményben.

A pozsonyi egyetemi kórházban 287 orvos nem ment be dolgozni, de ez a szám az Új Szó szerint folyamatosan változik. Itt az orvosok egy része nem jött be dolgozni, más részük beteget jelentett. Megbénította a losonci kórházat az orvosok tiltakozása - írja az Új Szó. Július Höffer kórházigazgató tájékoztatása szerint az orvosok úgy döntöttek, támogatják az orvosszakszervezet (LOZ) akcióját, és nem léptek munkába, mert nem hajlandók megsérteni a munkatörvénykönyvet. A kórház most csak a közvetlen életveszéllyel járó esetekben lép fel.

Netes segítséget kért az orvosoktól a szakszervezet

Pihenést ajánl az orvosszakszervezet (LOZ) azoknak az orvosoknak, akik kitöltötték felmondási idejüket, s mától megszűnt a munkaviszonyuk. A szakszervezet közleményében azt írja, a pozsonyi, besztercebányai, zsolnai, rózsahegyi, liptószentmiklósi, nagyszombati, alsókubini, csacai, poprádi, eperjesi, nyitrai és bajmóci kórházak ma harcolni fognak, míg a távozó orvosok otthon pihennek. Emelett azért arra kérik a munkanélkülivé vált orvosokat, hogy SMS-sekkel, netes kommentárokkal támogassák a harcukat - írja a Bumm.sk.

A határ menti betegellátás megerősítéséről döntött az egészségügyi államtitkárság, miután a szlovák egészségügyi vezetés a sürgős ellátások biztosítása érdekében humanitárius segítséget kért Magyarországtól - közölte a magyar államtitkárság szerdán este. A magyar kormány önkéntes orvosok jelentkezését is várja, hogy segítsenek a szlovákiai betegellátásban.