Az iráni Forradalmi Gárda állhat a brit nagykövetség elfoglalása mögött

Vágólapra másolva!
A teheráni brit nagykövetség keddi elfoglalásakor készült helyszíni fotók alapján egyes napilapok szerint valószínűsíthető, hogy felsőbb szintekről utasították az iráni diákokat az épület megtámadására. Egyes források szerint egyenesen Ali Hamenei legfelsőbb iráni vezető ötlete volt a nagykövetség elleni akció. Norvégia csütörtökön újból megnyitotta iráni nagykövetségét.
Vágólapra másolva!

Az iráni Forradalmi Gárda alá tartozó Kudsz erők és a bászidzs milícia állhatott a teheráni brit nagykövetsége elleni keddi támadás mögött - írja a Háárec izraeli, illetve a Guardian brit napilap internetes oldala

A Háárec szerint a diákok spontán akciójának álcázott támadásról készült fényképeken a bászidzs milícia és a Kudsz erők tagjai is szerepelnek, valamint abban is meglátszik a hatóságok keze nyoma, hogy a Press, illetve az al-Alam állami tévécsatorna élőben közvetítette az eseményeket, amire csak Ali Hamenei legfelsőbb vezető engedélyével kerülhetett sor.

Egyes források az al-Arabíja hírcsatornának azt állították, hogy az egész támadás Hamenei ötlete volt, és a bászidzs milícia vezetője, Mohammad Reza Nakd felügyelte. A tüntetést szervező "forradalmi diákok" még keddi közleményükben tagadták, hogy az eseményekhez köze lett volna bármilyen állami szervnek. A Guardian eközben egy helyszíni fotó alapján a Kudsz erők szerepét, valamint a vezetőjük, Kasszem Szuleimani körül kibontakozó személyi kultuszt firtatta.

Diplomaták és Irán-szakértők szerint a Kudsznak egyre nagyobb a hatása az iráni külpolitikára. Néhányuk szerint mivel egy külföldi ország nagykövetsége volt a célpont, a Kudsz volt felelős az eseményekért, míg mások szerint a szervezet csak országon kívül tevékeny.

Norvégia csütörtökön ismét megnyitotta iráni nagykövetségét, amelyet biztonsági megfontolásokból zárt be a keddi támadás után. A norvég külügyminisztérium közleményében leszögezte, hogy Irán felelőssége a nagykövetség és személyzete biztonságának garantálása.