Ásványt nevezhetnek el a kazah államfőről

Vágólapra másolva!
High-tech orvosi műszerek gyártására is fel lehet használni azt az új ásványt, amelyet nemrég fedeztek fel Kazahsztánban, és amely az államfő után a "nurnazen" nevet kaphatja.
Vágólapra másolva!

"A közelmúltban felfedeztünk egy új, a szénhidrogének csoportjába tartozó ásványt, amelyet egyrészt high-tech orvosi műszerek gyártása, illetve a kémiatudomány területén is hasznosítani lehet" - idézte a Gazeta című kazahsztáni hírportál a közép-ázsiai ország oktatásért és tudományokért felelős minisztériumát.

"Felfedezői úgy döntöttek, hogy Kazahsztán függetlenségének 20. évfordulója alkalmából nurnazennek nevezik el az ásványt", a nevet az 1990 óta hivatalban lévő államfő kereszt- és vezetéknevének első szótagjaiból rakták össze - olvasható a minisztérium közleményében. A névadási kérelmet a nemzetközi ásványtani intézet fogja elbírálni.

Nazarbajevnek egyébként csütörtökön egy alkotmánymódosítással a "Nép Hőse" címet adományozták, amely - a tavaly neki kitalált a "Nemzet Vezetője" tisztséghez hasonlóan - különböző előjogokat biztosít a 71 éves államfőnek.

A "Nemzet Vezetőjeként" például Nazarbajevet az élete végéig sem büntetőjogi, sem államigazgatási eljárásban nem lehet felelősségre vonni azokért a tetteiért, amelyeket elnökként hajt végre.

A kőolajban és földgázban gazdag volt szovjetköztársaságot immár 21 éve vezető államfő áprilisban a szavazatok 95 százalékával nyert az újabb elnökválasztáson. Nazarbajev dicső cselekedeteinek bemutatására nemrég egy múzeumot rendeztek be a kazah fővárosban, Asztanában, kézfejének rajzolata pedig minden bankjegyen megtalálható.