Sósavval öntöttek le egy házasságot megtagadó afgán lányt

Vágólapra másolva!
Szülei azt tanácsolták a család legidősebb leánygyermekének, hogy inkább egyik rokonához menjen feleségül, mint ahhoz a - szerintük rossz hírű - férfihoz, akinek korábban ígéretet tett. A lány családjára ezután ismeretlen fegyveresek támadták otthonukban: az apát megverték, a nőket sósavval öntötték le.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen fegyveresek támadtak otthonában egy afgán családra, akik megtagadták, hogy hozzáadják lányukat egy olyan emberhez, akit felelőtlennek ítéltek meg. A támadó először megverte a családfőt, majd savat öntött a két szülőre és három gyermekükre - írja a Reuters hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva.

A család legidősebb lánygyermeke, a 18 éves Mumtaz, egy helyi fegyvereshez készült hozzámenni, akit a család zsarnoknak és bajkeverőnek tartott. Szülei azt szorgalmazták, hogy a lány hagyja el a férfit és helyette legyen egyik rokona felesége. Néhány héttel később, hat-hét fegyveres férfi tört be az éjszaka közepén a család otthonába. "Először az apát ütötték meg, majd savval támadtak" - mondta a lány anyja. A család mind az öt tagját a Kundoz régió kórházában kezelik. Az apa és a legidősebb lány kritikus állapotban van, mert az egész testükön megsérültek. Az anya és két másik lánya kezükön és arcukon sérültek.

A Reuters azt írja, hogy a sósavat nem ritkán fegverként használják Afganisztában, férfiak és nők elleni is. Az ország konzervatív és főként tálib befolyással bíró déli és keleti részeiben volt rá példa, hogy sósavval öntötték le az iskolába készülő lányokat.