Hágában áll bíróság elé a volt elefántcsontparti elnök

Vágólapra másolva!
Kedd este Hágába szállították az emberiesség elleni bűnökkel vádolt Laurent Gbagbót. A volt elefántcsontparti elnök az első államfő, akinek a Nemzetközi Büntetőbíróságon kell számot adnia cselekedeteiről.
Vágólapra másolva!

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állítják Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnököt, akit emberiesség elleni bűnökkel vádolnak. A 66 éves elnököt kedd este repülővel át is szállították az afrikai köztársaságból Hollandiába. Gbagbo az első volt államfő, akinek a 2002-ben létrehozott, a népirtás, emberiesség elleni és háborús bűnök ügyeiben illetékes Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell számot adnia tetteiről.

Elefántcsontparton 2010. november 28-án elnökválasztást tartottak, ám az eredményt nem fogadta el Laurent Gbagbo leköszönő elnök, mert az vetélytársa, Alassane Ouattara győzelmét mutatta ki. Bár a világ közvéleménye, élén az ENSZ-szel, Ouattarát ismerte el Elefántcsontpart államfőjének, Gbagbo és hívei nem nyugodtak bele a vereségbe. Ennek következtében háromezer ember életét követelő erőszakcselekmény-sorozat zajlott le, a két tábor mondhatni polgárháborúba sodródott egymással.

Gbagbót, aki egy évtizedig állt az ország élén, április 11-én fogták el Abidjanban az Ouattarához hű erők, és azóta Korhogóban tartják őrizetben. Augusztusban vádat emeltek ellene az elefántcsontparti hatóságok is, "lopással, közpénzek elsikkasztásával, hűtlen kezeléssel, fosztogatással és a nemzetgazdaság megkárosításával" vádolták meg.

Luis Moreno-Ocampo ügyész a nyáron kérte az ICC bíráit, hogy bízzák meg azzal, járjon utána, kiket terhel a felelősség a véres eseményekért. Az ügyész októberben látogatást tett Abidjanban, és azt ígérte, hogy pártatlan vizsgálatot folytat le. Jelezte, hogy "három-hat személy" áll a célkeresztben, akik a legsúlyosabb bűnökért felelősek.