Biztonságuk érdekében visszarendelte diplomatáit Iránból Nagy-Britannia

Vágólapra másolva!
Súlyos következményei lesznek a keddi teheráni brit nagykövetséget ért támadásnak Nagy-Britannia szerint. Irán bocsánatot kért az incidensért, a brit követség dolgozóinak egy részét szerdán visszahívták Iránból.
Vágólapra másolva!

Visszahívja Iránból a teheráni nagykövetség dolgozóinak egy részét Nagy-Britannia a keddi támadás után - írja a brit BBC szerdán diplomáciai forrásokra hivatkozva. A BBC szerint a nagykövetség távozó munkatársainak első csoportja Dubajba utazik. A brit külügyminisztérium jelentése szerint a dolgozók saját biztonságuk érdekében hagyják el Teheránt, de egyelőre nem tudni, hogy idővel a követség összes dolgozója elutazik-e.

Irán bocsánatot kért a támadásért, amit egy kisebb csoport elfogadhatatlan cselekedeteként írt le. David Cameron brit államfő szerint súlyos következményei lesznek az esetnek, amelyet az EU, az Egyesült Államok és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélt.

Kedden az iráni nukleáris program miatt elrendelt brit büntetőintézkedések ellen tüntető diákok egy csoportja behatolt a teheráni brit nagykövetség épületébe. Az iráni állami televízió élőben sugárzott képei szerint a megmozdulás résztvevői kövekkel betörték a képviselet ablakait, elégették a brit és az izraeli zászlót. A Mehr hírügynökség kedden átmenetileg azt jelentette, hogy hat brit diplomatát vagy alkalmazottat elfogtak a tüntetők, ám a Reuters hírügynökség szerint a beszámolót minden magyarázat nélkül visszavonták. Az iráni rendőrök később visszafoglalták az épületet.

Megvédte a teheráni brit képviseletet lerohanó radikális diákokat szerdán Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke, aki szerint a támadást a brit parancsuralmi politika iránti düh váltotta ki. Közben szerdán az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Norvégia biztonsági okokból bezárta teheráni nagykövetségét.