Millióan csatlakoztak az elmúlt évtizedek legnagyobb brit sztrájkjához

Vágólapra másolva!
Egynapos munkabeszüntetés kezdődött szerdán nulla órakor Nagy-Britanniában, a nyugdíjrendszer tervezett szigorítása miatt. A szakszervezetek becslése szerint közel kétmilliós sztrájkhoz csatlakozott szinte minden lakossági közszolgáltatási terület: a kórházak, iskolák, mentőszolgálatok és határrendészek. A sztrájkot több brit nagyvárosban tömegdemonstrációk kísérték: rendbontás miatt 52 embert vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi három évtized legnagyobb közalkalmazotti sztrájkja kezdődött szerdán Nagy-Britannia. A munkabeszüntetés a legsúlyosabban a közoktatást és az egészségügyi ellátást érintette, a legforgalmasabb brit repülőtereken - amelyekre naponta több járat is közlekedik Budapestről - ugyanakkor nem voltak nagyobb fennakadások, de késések előfordultak. A szerdán nulla órakor kezdődött egynapos munkabeszüntetést, amely érintett szinte minden lakossági közszolgáltatási területet, a szakszervezetek a nyugdíjrendszer tervezett szigorítása miatt hirdették meg.

A brit közalkalmazottak jelentős része jelenleg 60 éves korában teljes állami nyugdíjra jogosult, ám az általános állami nyugdíjra jogosító korhatár 2020-ra a konzervatív-liberális kormánykoalíció tervei szerint egységesen 68 év lesz a közszolgálati és a versenyszférában egyaránt. A korhatár emelésével együtt növekedne a bérekből levont nyugdíjhozzájárulás is, emellett a nyugdíjak összegét nem az utolsó ledolgozott év, hanem a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött teljes időszak bérátlaga alapján számolnák ki. George Osborne brit pénzügyminiszter mindemellett éppen a sztrájk előtti napon jelentette be, hogy az eredetileg tervezett 400 ezer helyett a kormány 710 ezer fős leépítést kíván végrehajtani a közszférában a 2015-ig tartó parlamenti ciklus végére.

A szakszervezetek becslése szerint kétmillióan vettek részt a szerdai sztrájkban. Ilyen méretű közalkalmazotti munkabeszüntetésre az 1970-es évek vége óta nem volt példa Nagy-Britanniában, ahol jelenleg hatmillióan dolgoznak a közszférában. A sztrájkhoz csatlakoztak többek között a brit határrendészeti hatóság alkalmazottainak érdekképviseletei is. A BAA, a legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető cég azonban szerda este azt közölte, hogy a legforgalmasabb repülőterek útlevélkezelő pultjainál nincsenek különösebb fennakadások. Az útlevélellenőrzési feladatokat jórészt belügyminisztériumi alkalmazottak és erre külön kiképzett rendőrök látják el a sztrájknapon.

A világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, a londoni Heathrow és Budapest között a British Airways közlekedtet napi három járatot: ezek közül a délelőtti és a délutáni járat a Heathrow szerdai tájékoztatása szerint időben megérkezett, a késő esti BA-járatra azonban több mint kétórás késés volt kiírva. A Malévnak naponta két járata van a második legnagyobb londoni repülőtérre, Gatwickre. Az első szintén rendben - még valamivel előbb is a menetrendszerinti időpontnál - leszállt, és az estire is csak kisebb késést jelzett a járatinformáció.

Az állami kórházakban a szerdára tervezett 30 ezer, nem életmentő jellegű műtétből hétezret későbbi időpontra üzemeztek át a sztrájk miatt, emellett több tízezer előre egyeztetett járóbeteg-konzultációt is töröltek. Az életmentő beavatkozásokat azonban elvégezték, emellett a daganatos és egyéb, folyamatos ellátást igénylő betegségben szenvedők kezelése sem szünetelt. Az országos mentőszolgálat szerdai felhívásában kérte a lakosságot, hogy csak tényleges életveszély esetén hívják a sürgősségi számot, mert a szolgálat egyéb hívásokra nem feltétlenül tud kivonulni. A legnagyobb brit mentőszolgálat, a londoni azt közölte a BBC-vel, hogy csak "nagy küszködéssel" tudja ellátni feladatát, és szerdán számos sürgősségi híváshoz nem tudott kocsit küldeni.

A munkabeszüntetésben részt vettek a közoktatási intézmények is. Az oktatási minisztérium szerdai adatai szerint Anglia 22 ezer iskolájának háromnegyedében nem volt tanítás, vagy csak részleges oktatás folyt. Skóciában a 2700 állami iskola 98 százalékát bezárták szerdára. A sztrájkot több brit nagyvárosban tömegdemonstrációk kísérték. A Scotland Yard este közölte, hogy 52 személyt őrizetbe vett rendbontás miatt. Hivatalos előzetes becslések szerint a szerdai sztrájk várhatóan 500 millió font (180 milliárd forint) veszteséget okoz a brit gazdaságnak.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Az elmúlt harminc év legnagyobb sztrájkja kezdődött Nagy-Britanniában