Aszad távozása oldhatja meg a szíriai helyzetet Törökország szerint

Vágólapra másolva!
Gazdasági és pénzügyi szankciókat vezet be Törökország Szíriával szemben. A szerdai döntést bejelentő külügyminiszter távozásra szólította fel a szíriai elnököt. Közben Szíria ügyében összeül az ENSZ  emberi jogi tanácsa.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart az ENSZ emberi jogi tanácsa pénteken Szíria ügyében az Európai Unió kérésére - közölte szerdán egy diplomáciai forrás.
A kifejezetten a szíriai problémáknak szentelt ülés összehívását szorgalmazó kezdeményezést végül összesen 28 ország írta alá - mondta a név nélkül nyilatkozó EU-s diplomata. A pénteki már a harmadik rendkívüli ülése lesz az emberi jogi tanácsnak az idén.

A tanács által megbízott nemzetközi vizsgálóbizottság hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint a szíriai vezetés emberiesség elleni bűntetteket követett el a kormányellenes tüntetések erőszakos elnyomása során.

A török kormány közben Szíriával szembeni gazdasági és pénzügyi büntetőintézkedések bevezetéséről határozott. A többi között például befagyasztják a szíriai kormánnyal folytatott kereskedelmi tranzakciókat - jelentette be Ahmet Davutoglu török külügyminiszter.

A török kormány ezenkívül leállítja a török bankok által Szíriának nyújtott hitelek folyósítását, illetve a török és a szíriai központi bank közötti tranzakciókat, felfüggeszti a stratégiai együttműködést Damaszkusszal, valamint utazási tilalmat vezet be bizonyos szíriai vezetők ellen.

Davutoglu az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai államfőt, Törökország korábbi szövetségesét. "Szíria eljátszotta az utolsó esélyét" - mondta a külügyminiszter -, és a török figyelmeztetések ellenére "belépett az erőszak ördögi körébe".

Az ENSZ adatai szerint a március óta tartó kormányellenes tüntetések véres elnyomása eddig több mint 3500 halálos áldozatot követelt Szíriában.