Anyja szerint már öt évvel ezelőtt is őrült volt a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
Anyjához való visszaköltözése után furcsán kezdett viselkedni a norvég tömeggyilkos. Anders Behring Breivik maszkot viselt a családi otthonban, mert attól tartott, hogy anyja megfertőzi. A főztjéből nem volt hajlandó enni, ennek ellenére a kanapén sokszor túlságosan is közel ült hozzá - mesélte a Breiviket is vizsgáló pszichiátereknek a férfi anyja.
Vágólapra másolva!

A 77 ember meggyilkolásával vádolt norvég szélsőjobboldali Anders Behring Breivik már 2006-ban paranoid téveszmékkel küzdött - írja a brit Telegraph online kiadása a Verdens Gang című norvég napilap információira hivatkozva. "Annyira más lett, biztos megőrült. Nehéz elhinni, hogy ezek a dolgok megtörténtek" - idézi a lap az asszony szavait. Röviddel az után, hogy a 32 éves férfi 2006-ban hazaköltözött anyjához, furcsán kezdett viselkedni, és megszállottan érdeklődött a politika, illetve a történelem iránt. "Teljesen értelmetlenül locsogott, és el is hitt mindenféle értelmetlenséget" - magyarázta a nő az esetet vizsgáló pszichiátereknek.

Breivik érzékenyen viszonyult anyjához, aki saját bevallása szerint az egyetlen, aki képes érzelmileg instabillá tenni. "Ő az Achilles-sarkam" - mondta. A férfi 2011 áprilisában, amikor az utolsó simításokat hajtotta végre támadásának tervén, elkezdett maszkot viselni otthonában, attól tartva, hogy anyja megfertőzi. Egyszer felhívta a család orvosát is, hogy anyja súlyos fertőzést adott át neki, végül azonban mégsem ment el az orvoshoz. Gyakran megtagadta azt is, hogy egyen anyja főztjéből, ennek ellenére néha szokatlanul közel ült anyjához a kanapén- mesélte Breivik édesanyja. Breiviket anyja nevelte fel, miután szülei egyéves korában elváltak.

Synne Serheim és Torgeir Husby pszichiáterek kedden ismertetett szakvéleménye, amely szerint Breivik nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetésekor, sokakat meglepett. Több szakember úgy véli, a támadást túl aprólékosan tervezték meg ahhoz, hogy egy skizofrén elme műve legyen. Ha más szakértők is osztják a páros megállapítását, akkor Breivikre a börtön helyett hosszú pszichiátriai kezelés vár. A férfi kedden tagadta, hogy őrült lenne, és azt mondta, a szakvélemény sértés rá nézve.