Szükségállapotot hirdettek több szlovák kórházban az orvosok felmondása miatt

Vágólapra másolva!
Az orvosok harmada felmondott, így veszélybe került a kórházi ellátás Szlovákia kilenc kórházában. A kormány átlagosan 300 eurós béremelést ajánlott az orvosoknak, akik 707 eurós fizetésemelést kérnek. A kialakult helyzet miatt több szlovákiai kórházban elhalasztották a november végére, december elejére tervezett műtéteket.
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot hirdetnek ki 15 szlovákiai kórházban az ország egészségügyében kialakult válsághelyzet miatt - jelentette be Iveta Radicová miniszterelnök a szlovák kormány rendkívüli ülése után hétfőn este. A szlovák kormány ezzel reagált arra a helyzetre, hogy a szlovákiai kórházak orvosainak mintegy harmada felmondott, így több egészségügyi intézményben december elsejétől orvoshiány fenyeget, és az intézmények nem tudják ellátni feladataikat.

A szükségállapot kedden lép életbe.

"Szeretném biztosítani az állampolgárokat, hogy döntésével a kormány biztosította az egészségügyi ellátást" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Radicová többször is megismételte, hogy "nagyon-nagyon nehezen meghozott döntésről" van szó, de más megoldás jelenleg nem mutatkozott.

A kormányfő azt mondta: a 15 érintett kórház többsége Észak-Szlovákiában van. Radicová elmondta, hogy hat kórházban a szükségállapot "csak néhány napig, legfeljebb egy hétig" fog tartani. Abban a kilenc kórházban, ahol a legtöbb felmondás történt, a kormány a lehető legrövidebb ideig kívánja fenntartani a szükségállapotot - mondta a kormányfő. A hatályos szlovák törvények szerint a kormány 90 napra hirdethet ki szükségállapotot.

A szlovák kormányfő újra felszólította az orvosokat, hogy fogadják el a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, és térjenek vissza betegeikhez. A kormány mintegy 300 eurós általános béremelést ajánlott az orvosoknak, míg azok 707 eurós átlagos béremelést követelnek. Radicová szerint a jelenlegi válságos gazdasági helyzetben ezt a követelést a kormány nem tudja teljesíteni.

Több szlovákiai kórházban elhalasztották a november végére, december elejére tervezett műtéteket.