Peking fúrja Putyin kínai békedíját

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek ítélték a Nobel-békedíj kínai változatát, a Konfucius-díjat. A tavaly alapított díjat idén nem akarta kiosztani a kínai kulturális tárca, és feloszlatta az azt odaítélő bizottságot, de annak egyik tagja dacol a kormánnyal.
Vágólapra másolva!

Peking ellenkezése dacára akarják kitüntetni a kínai alternatív Nobel-díjnak is nevezett Konfucius-díjjal Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt - jelentette a BBC brit közszolgálati adó internetes híroldala.

A kínai kulturális minisztérium szeptemberben közölte, idén nem osztják ki a díjat, és feloszlatta az azt odaítélő bizottságot. Annak egyik tagja - Kiao Damo költő - azonban bejelentette, hogy felállított egy másik testületet és megtartják a ceremóniát. Az új testületet Hongkongban hozták létre, Kínai Nemzetközi Béketanulmányi Központ néven. A díjátadót december 9-én tartják, egy nappal a Nobel-díjak ünnepélyes átadása előtt.

Damo szerint azért esett Putyinra a választásuk, mert az orosz politikus ellenezte Líbia NATO általi bombázását. "Tettével idén kiemelkedően hozzájárult a világbékéhez" - közölte Damo. A közleményben ugyanakkor az 1999-ben indított csecsen háborúért is magasztalják Putyint. "Az ebben a háborúban megmutatkozó erős keze és határozottsága rendkívüli benyomással volt az oroszokra, és ő volt az, akire úgy tekintettek, mint aki képes megteremteni a stabilitást és a biztonságot Oroszországban" - idézte a BBC.

A Konfucius-békedíjat tavaly alapították, nem sokkal az után, hogy Nobel-békedíjjal tüntették ki a kínai ellenzéki emberi jogi aktivistát, Liu Hsziao-pót. Tavaly a tajvani Lien Csan kapta a kínai díjat, de az ő esetében sem tudni, hogy tud-e arról, mivel tüntették ki, meg sem jelent a díjátadón. A szervezők a díjat egy meg nem nevezett fiatal lánynak adták a kezébe. Azt nem tudni, hogy Putyin tud-e arról, mivel szeretnék kitüntetni Kínában.