Fukusimai vizet ivott a japán kormányszóvivő

Fukusima Daiicsi atomerőmű, 4-es blokk, 2011 szeptember
Vágólapra másolva!
Az újságírók kérésére fukusimai vizet ivott a japán kormányszóvivő, aki ezzel bizonyította, hogy az ottani víz biztonságos, bár hozzátette, hogy ezt adatokkal is alá kell támasztani. A kormányszóvivő a BBC szerint ideges volt, amikor megitatták vele a vizet.
Vágólapra másolva!

A japán kormányszóvivő fukusimai vizet ivott újságírók előtt - írta a BBC. Jaszusiro Szonoda ideges volt, a keze remegett, ahogy letette a poharat a brit médium szerint. A kormányszóvivőt az újságírók unszolták, hogy tesztelje ő, a fukusimai erőműtől hozott víz valóban biztonságos-e.

Szonoda azt mondta, a fertőtlenített víz megivása önmagában nem jelenti azt, hogy biztonságos. Adatokkal kell alátámasztani - mondta.

Március óta most először mehettek újságírók a március 11-ei földrengésben és az az utáni cunamiban megsérült fukusimai reaktor térségébe. A természeti katasztrófák miatt az erőmű három reaktora súlyosan megrongálódott, a reaktormag hűtésére felhasznált víz azonban kiszivárgott az épületből, szennyezve annak környékét.

Az erőmű körül 20 kilométeres körzetben továbbra sem tartózkodhat senki. A kormány célja szerint év végére szeretnék lehűteni a reaktorokat annyira, hogy a hűtővíz ne forrjon tovább. A BBC szerint korábbi becslések arról szóltak, hogy az erőmű ártalmatlanná tétele 30 évet is igénybe vehet.