Egy év börtönt kapott a két magyar halálát okozó amerikai hajós

Vágólapra másolva!
Több esemény láncolata okozta a két magyar diák halálához vezető philadelphiai folyami balesetet tavaly nyáron, a helyi bíróság döntése szerint azonban a kapitány - aki korábban elismerte bűnösségét - több ponton is megakadályozhatta volna a két hajó ütközését. A kapitány egy év és egy nap börtönt kapott.
Vágólapra másolva!

Egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélte a philadelphiai bíróság kedden annak az uszálynak a kapitányát, amely tavaly nyáron nekiütközött egy kirándulóhajónak a Delaware folyón Philadelphiánál két magyar fiatal halálát okozva.

A vád és a védelem egyetértett abban, hogy hihetetlen események láncolata vezetett a tragikus kimenetelű ütközéshez. A tárgyalást vezető bíró ugyanakkor leszögezte, ha Matthew Devlin kapitány egyetlen dolgot is másként csinál, akkor elkerülhető lett volna az ütközés.

A hajó kapitánya a nyári tárgyaláson bűnösnek vallotta magát gondatlanságból elkövetett emberölés bűnében. A hajózási jog szerint halált okozó kötelességszegéssel vádolták meg, ami megfelel a gondatlanság bűnének.

A 2010. július 7-én Philadelphiában történt balesetben a Devlin által kormányzott tolóhajó mozgatta uszály legázolt egy kétéltű turistahajót. A kacsahajó harmincöt utasa és kétfőnyi személyzete a vízbe zuhant. A szerencsétlenségben a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette. Egy mosonmagyaróvári gimnázium nyelvgyakorlaton lévő diákcsoportja utazott a turistahajón.

A kormányos a hivatalos jelentés szerint családi válsághelyzetben beszélt épp telefonon, és közben internetezett is, amikor a baleset történt.