Hivatalosan is a kormánypárt jelöltje nyerte a bolgár elnökválasztást

Vágólapra másolva!
A szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága mellett Roszen Plevnievet választották meg bolgár államfőnek. A jobbközép kormánypárt tagja Plevniev bírálói szerint az új bolgár államfő túlságosan függ a pártot vezető Bojko Boriszovtól.
Vágólapra másolva!

A jobbközép kormányzó párt jelöltjét választották államfőnek Bulgáriában a nem végleges hivatalos eredmény szerint - közölte hétfőn a választási bizottság. A szavazatok 98 százalékának összesítése szerint Roszen Plevneliev, a Bojko Boriszov vezette jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje a voksok 52,5 százalékát szerezte meg vasárnap az elnökválasztás második fordulójában, ezzel legyőzte a szocialista párt jelöltjét.

A távozó államfő, a szocialista Georgi Parvanov két cikluson át töltötte be az elnöki tisztséget, ezért nem indulhatott újra a posztért. Az új elnök, a 47 éves Plevneliev - aki a Lindner német építőipari vállalat bulgáriai képviselőjeként alapozta meg a vagyonát, és bírálói szerint túlságosan függ Boriszovtól - a fejlesztési és építésügyi miniszteri posztról mondott le, hogy versenybe szállhasson az államfői tisztségért.

A bolgár elnöki poszt jobbára reprezentatív; az elnökválasztás megfigyelők szerint inkább egyfajta teszt volt Bojko Boriszov számára egy olyan időszakban, amikor Bulgária gazdasági nehézségekkel küszködik. Figyelembe véve, hogy pártjának jelöltje győzött, s a GERB diadalmaskodott az elnökválasztással egy időben rendezett önkormányzati választáson is, arra lehet következtetni, hogy a megszorítások, az alacsony fizetések és a magas munkanélküliség ellenére kitart Boriszov, a 2009 nyarán miniszterelnökké lett egykori őrző-védő támogatottsága. A hírek szerint ugyanakkor az önkormányzati választásokon ismét történtek szavazatvásárlások. A rendőrség vasárnap őrizetbe vett több embert, akiket rajtakaptak, amint pénzt adnak át szavazóknak vidéken.