Az árvízzel érkező krokodiloktól tartanak Bangkokban

Vágólapra másolva!
Ezrek menekülnek Thaiföld fővárosából, Bangkokból, amelyet az elmúlt fél évszázad legnagyobb árvize fenyeget. A tetőzést szombatra várják a 9 milliós városban, amelynek egy részét már elöntötte a víz, és meg nem erősített hírek szerint az elöntött utcákra krokodilok is bejutottak.
Vágólapra másolva!

Tömegesen hagyják el lakói Bangkokot, Thaiföld fővárosát, ahol várhatóan szomaton tetőzik az országot pusztító áradás. A Guardian tudósítása szerint sokan tengerparti üdülőhelyekre menekültek, amelyet nem fenyeget az árvíz, az ott maradókat viszont ivóvízhiány fenyegeti. Meg nem erősített hírek szerint krokodilok is bejuthatnak az árvízzel a város utcáiba.

A Save the Children segélyszervezet szóvivője szerint ijesztő híreket hallanak a vízben úszkáló kígyókról és krokodilokról, miközben minden nap látnak gyerekeket játszani, fürödni a vízban, vagy éppen a száraz területekre átkelni. (A szintén árvíz sújtotta Ayutthaya városban már megjelentek krokodilok, erről itt olvashat bővebben.)

Forrás: AFP
Bangkok több kerülete már víz alá került

A bangkoki áruházak palackozott vizet próbálnak nagy mennyiségben beszerezni, miután a város ivóvízkészletei olyan területeken találhatók, amelyeket helyenként kétméteres víz borít. A boltok polcait víz híján sörrel töltötték fel.

A főváros utcáin csütörtökön forgalmi dugók alakultak ki, tízezrek árasztották el a busz- és vasúti pályaudvarokat. Hírügynökségi helyszíni beszámolók szerint Bangkok "lassan, de biztosan" víz alá kerül. A főváros északi negyedei - az ötven kerületből hét - már jórészt vízben állnak, de további nyolc kerületbe is bejutott a víz. A lakosok a derékig érő vízből részben a hadsereg segítségével, részben önerőből távoztak.

A hatóságok 19 városnegyedben rendelték el a lakosság kötelező evakuálását. Az ár tetőzését helyi idő szerint szombat estére várják, amikor a Csaophraja folyó vízszintje eléri a 2,65 métert, vagyis elméletileg 15 centiméterrel haladja meg a fővárosi védőgátak magasságát. Habár a folyó rövid ideig tetőzik majd, minden bizonnyal átszakítja a töltéseket és zsilipeket, és elárasztja a város nagy részét.

A július óta tartó áradások eddig csaknem 400 ember halálát okozták Thaiföldön. A hatóságok szerint Thaiföld rizsföldjeinek negyede tönkremehet. Athaiföldi áradásokról szóló friss híreinket itt találja meg.