Háromszáz év után változott a brit trón öröklési rendje

Vágólapra másolva!
Egy modern ország gondolkodásával nem egyeztethető össze az az elv, hogy valaki - fiatalabb kora ellenére - csak azért lehessen brit uralkodó idősebb lánytestvérével szemben, mert fiú - reagált a brit miniszterelnök arra a nemzetközösségi döntésre, amely a női egyenjogúság erősítése jegyében megváltoztatta a több mint háromszáz éves örökösödési szabályokat.
Vágólapra másolva!

A jövőben minden brit uralkodó fiának és lányának egyenlő joga lesz a királyi trónra, miután a Brit Nemzetközösség vezetői döntést hoztak az örökösödési törvények megváltoztatásáról - írja a brit BBC online kiadása. A döntést egyhangúlag hagyta jóvá az ausztráliai Perthben - az angol királynő irányítása alatt működő - szervezet 16 tagja.

A változások a gyakorlatban azt jelentik, hogy ha Cambridge hercege és hercegnője első gyermeke lány lesz, apja után ő következik az öröklési sorrendben akkor is, ha később öccse születne. Egyúttal eltörölték azt a szabályozást is, hogy az uralkodó nem házasodhat római katolikus vallásúval. A korábbi - több mint háromszáz éves - örökösödési törvények értelmében a trónörökös a király elsőszülött fia. Csak és kizárólag abban az esetben kapja a legidősebb lány a koronát, ha nem születik az uralkodónak fia, ahogyan történt Erzsébet királynő apja, VI. György esetében.

A döntés után az angol miniszterelnök, David Cameron azt mondta, hogy az új szabályokat ki akarják terjeszteni a walesi herceg leszármazottaira is, visszamenőleges hatálya azonban nem lesz az új szabályozásnak. "Ha Cambridge hercegének és hercegnőjének kislánya születik, ő lesz a királynő" - fogalmazott Cameron. "Az az elv, hogy az idősebb lány helyett a fiatalabb fiú legyen a király, egyszerűen csak abból fakad, hogy ő férfi - ez a gondolkodás azonban nem egyeztethető össze egy modern országgal" - tette hozzá a kormányfő.

Az ausztrál miniszterelnök rendkívüli pillanatnak nevezte a döntést: "Nagyon örülök, és ez el is várható Ausztrália első női miniszterelnökétől, hiszen olyan döntés született, amely újabb területen biztosít esélyegyenlőséget a nőknek" - mondta Julia Gillard.