Kalasnyikovval lőttek a szarajevói amerikai nagykövetségre

Vágólapra másolva!
Két biztonsági őr megsérült, amikor egy férfi péntek délután rálőtt a Bosznia-Hercegovina fővárosában működő amerikai nagykövetségre - írja a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Automata fegyverrel lőtt a szarajevói amerikai nagykövetségre egy férfi pénteken - jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters. A bosznia-hercegovinai fővárosban működő diplomáciai képviselethez rendőrautók érkeztek.

Forrás: AFP/Elvis Barukcic

A Reuters hírügynökség helyszínen tartózkodó fotósára hivatkozva azt írja, hogy a rendőrök megpróbálták körülvenni a Kalasnyikovot tartó férfit. Egy - a követséghez közel álló forrás szerint - az épület két biztonsági embere megsérült.

A Breakingnews.com oldal egy boszniai lapra hivatkozva azt írja, hogy a fegyveres férfit a lövöldözés után letartóztatták. A támadóról készült fényképen barna kabátos magas, hosszú szakállas férfi látható, akiről a szakáll miatt feltételezik, hogy radikális mohamedán hívő.

A lövöldözés után a helyszínen készült videót itt nézheti meg.

Bakir Izetbegovic, a háromfős bosznia-hercegovinai kollektív államfői testület bosnyák tagja terrorista támadásnak nevezte és a leghatározottabban elítélte a lövöldözést. Hozzáfűzte: elvárja, hogy az illetékes szervek mihamarabb kivizsgálják ennek az őrült tettnek a hátterét.

Szarajevó főpolgármestere elmondta: a férfi egy villamosról szállt le, ezt követően kapta elő Kalasnyikov gépkarabélyát, majd lőni kezdte a külképviselet épületét. A járókelőknek azt mondta. menjenek arrébb, ő csak a nagykövetségre akar lőni - számoltak be szemtanúk.

Rövid nadrágszára alól kilátszott a bokája, ami az iszlám egyik legkonzervatívabb ágát képviselő vahabiták tipikus öltözéke. A vahabita irányzat gyökerei Szaúd-Arábiában vannak, de követői kapcsolatban állnak az afganisztáni és a pakisztáni vallási fanatikusokkal is. Szerbia és Bosznia egyes elszegényedett térségeiben szép számmal élnek úgy nevezett "fehér al-kaidások", vagyis olyan muzulmánok, akiket rá lehet venni, hogy merényleteket hajtsanak végre európai és amerikai városokban.