Egy 78 éves herceg lett a szaúdi trónörökös

Vágólapra másolva!
A trónöröklés rendjének megfelelően a 78 éves Najef herceg lett Szaúd-Arábia trónörököse. A herceg nézetei konzervatívak, korábban azt mondta, hogy nem kell a nőknek szavazati jogot adni.
Vágólapra másolva!

Az illetékes szaúd-arábiai bizottság megválasztotta csütörtökön a trónörököst, miután a múlt héten elhunyt az addigi várományos, Szultan bin Abdel-Azíz védelmi miniszter. A választás a trónöröklés rendjének megfelelően a 78 éves Najef hercegre esett, aki a belügyminiszter, és Szultanhoz hasonlóan az államfő, Abdallah király féltestvére - jelentette be az állami televízió.

Najef bin Abdel-Azíz al Szaúd 78 éves, konzervatív és szigorú politikus hírében áll. Kiváltotta a nyugat elismerését azzal, hogy alaposan megritkította a szaúdi iszlám szélsőséges sejteket. Heves bírálatot váltott ki mindazonáltal azzal, hogy 2002-ben egy interjújában azt mondta: az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások haszonélvezői a "cionisták" (a zsidók) voltak, mert a világ közvéleménye az arabok és az iszlám ellen fordult.

A hagyomány szerint a király választja ki utódját, de Abdallah a testvéreiből és unokatestvéreiből alakított egy 37 tagú testületet, az úgynevezett alattvalói bizottságot, amelynek feladata a trónörökös kiválasztása. Najef herceg - amellett, hogy megtartja belügyminiszteri tisztségét - miniszterelnök-helyettes is lesz.

Najef ellenzett több olyan intézkedést, amelyet Abdalah a világra való nyitása keretében vezetett be a konzervatív királyságban. 2009-ben például azt mondta, hogy nem kell a nőknek szavazati jogot adni. Ennek ellenére nem valószínű, hogy bármit visszavon majd a jelenlegi király intézkedéseiből, ha ő lesz az uralkodó. A 87 éves Abdallah király idős kora és külföldi kórházi kezelései miatt az elmúlt időben egyre több szó esett arról, milyen irányvonalat követ majd Szaúd-Arábia, a közel-keleti térség kulcsfontosságú állama, a világ első számú kőolajexportőre.