A becsültnél kétszer nagyobb volt a sugárzás Japánban egy új tanulmány szerint

Vágólapra másolva!
A csernobili nukleáris katasztrófa okozta radioaktív szennyeződés felének megfelelő sugárzó anyag került a légkörbe, miután a márciusi japán földrengés és szökőár miatt megsérült a fukusimai erőmű egyik reaktora - állítja egy norvég tanulmány.
Vágólapra másolva!

Kétszer több radioaktív szennyeződés került a levegőbe a fukusimai nukleáris katasztrófa után, mint korábban becsülték - írja a brit Telegraph online kiadása egy norvég tanulmányra hivatkozva.

A sérült erőműből a légkörbe került radioaktív cézium folyamatosan magasabb értéket mutat, mint várták. A japán kormány számításai szerint 15 ezer terabecquerel cézium került a légkörbe, a tanulmány ezzel szemben azt állítja, hogy 36 ezer, ami a csernobili katasztrófa után a levegőbe került összes szennyezés negyven százaléka. A két adat közötti eltérést az okozhatja, hogy a Japánban mért értékeknél nem vették számításba azt a kibocsátást, amelyet a szél közvetlenül a tenger irányába fújt.

Andreas Stohl, a tanulmány szerzője a cézium 137 nevű lassan bomló elemre fókuszált vizsgálatában: a cézium ezen típusa harminc évig nem bomlik el, és rákkeltő. A cézium 20 százaléka maradt Japán szárazföldi részén, miközben a maradék az eddigi információk szerint a Csendes-óceánba került.

Hivatalos japán források nem kívánták kommentálni a norvég tanulmány eredményeit. A fukushimai hatóságok folytatják a munkát, hogy visszanyerjék az irányítást a sérült erőmű felett, céljuk, hogy az év végéig sikerüljön lehűteni a reaktort. Kormányzati dokumentumok szerint a sérült erőmű reaktorainak leszerelése harminc évig is eltarthat.