Újabb tibeti szerzetes gyújtotta fel magát Kínában

Vágólapra másolva!
Idén eddig tízen tiltakoztak önégetéssel Kína Tibet-politikája ellen. Jogvédők szerint egyre többen hajlandóak életüket adni azért, hogy felhívják a világ figyelmét a tibetiek jogainak megsértéseire.
Vágólapra másolva!

Benzinnel lelocsolta, majd felgyújtotta magát Kína délnyugati részén, Szecsuán tartományban egy buddhista szerzetes, így tiltakozva a pekingi vezetés ellen - közölték emberjogi szervezetek. A 38 éves szerzetest kritikus állapotban szállították kórházba, és az orvosok szerint nem sok esélye maradt az életben maradásra.

Március óta már nyolc szerzetes és egy apáca gyújtotta fel magát tiltakozásul a kínai vezetés elnyomó politikája ellen. Az esetek többsége a Szecsuán tartománybeli, túlnyomórészt tibetiek lakta Apa megyében történt. A tiltakozók közül öten meghaltak.

A kínai külügyi szóvivő múlt héten kijelentette: "Az önégetés erkölcsbe ütköző és a lelkiismeret ellen való cselekedet, amelyet el kell ítélni". Hozzátette, a dalai láma és a tibeti szeparatisták a történtek "csodálatával" másokat is arra ösztönöznek, hogy kövessék a szerzetesek példáját.

Kína, amely azt hangoztatja, hogy békésen szabadította fel Tibetet 1951-ben, és a helyi lakosság sorsának javításának fáradozik, a 2008-as zavargások után még szorosabb ellenőrzés alá vonta a tibeti autonóm tartományt és a környező, jelentős számú tibeti lakossal rendelkező régiókat. A kínai hatóságok az önégetést a terrorizmus egyik formájának tartják, amelyet szerintük Tibet függetlensége érdekében külföldi csoportok bátorítanak.

A Tibet környékéről érkező információk arra engednek következtetni, hogy egyre többen hajlandóak életüket adni azért, hogy felhívják a világ figyelmét a tibetiek jogainak folyamatos és brutális megsértéseire - figyelmeztet a londoni székhelyű Free Tibet elnevezésű jogvédő szervezet.