Többtonnás harangot loptak el egy San Franciscó-i katedrális elől

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint valószínűleg színesfémtolvajok vitték el a 2,7 tonnás, 122 éves harangot, amely már földrengést és tűzvészt is túlélt.
Vágólapra másolva!

Ellopták a San Franciscó-i Szűz Mária-katedrális 2,7 tonnás 122 éves harangját. A harangot 1899-ben öntötték Baltimore-ban, majd vasúton szállították az egész országon át San Franciscóba. Túlélte az 1908-as földrengést, majd az 1962-es tűzvészt is. A főtemplom az 1970-es években elektronikus harangra cserélte le, de a többtonnás harangot aztán a bejárat elé, egy fából ácsolt emelvényre helyeztek.

A harang eltűnését a múlt vasárnap vették észre, de sem a lelkész, sem a hívők nem tudtak visszaemlékezni, hogy mikor látták utoljára a történelmi relikviát. Brian Danker rendőrfőnök kijelentette, hogy nagy valószínűséggel színesfémtolvajok lophatták el a harangot. A harangot csak daruval lehetett elmozdítani és teherautóval elszállítani. Biztonsági kamerák nem figyelték a területet.

A templomnak nincs pénze, hogy elkészíttesse a pontos másolatát, ezért jutalmat ajánlottak fel a visszaszolgáltatásáért. George Wesolek, a San Franciscó-i érsekség kommunikációs igazgatója szerint a harangot 80 százalék rezet és 20 százalék ónt tartalmazó ötvözetből öntötték. Amennyiben beolvasztják, 75 ezer dollárt (16 millió forintot) ér, eredetileg az egyház 17 ezer dollárt fizetett érte.