Két nappal a földrengés után is találtak még túlélőket Törökországban

Vágólapra másolva!
Már 432-re emelkedett a vasárnapi törökországi földrengés halálos áldozatainak a száma. Két nappal a katasztrófa után élve találtak több túlélőt is az összedőlt házak romjai alatt. A kutatást még folytatják a romok alatt rekedt emberek után, de a hideg miatt kevés a remény arra, hogy további túlélőket találnak.
Vágólapra másolva!

Két nappal a vasárnapi földrengés után élve kiszabadítottak egy tízéves fiút a törökországi Van városban egyösszedőlt hétemeletes lakóház romjai alól. A fiút, aki 54 órát töltött a romok közé beszorulva, kórházba szállították. A kelet-törökországi Van az egyike annak a két nagyvárosnak, amelyre a legkeményebben sújtott le a természeti csapás.

A legerősebben sújtott Ercisben két nappal a természeti katasztrófa után a mentőalakulatoknak sikerült élve kiemelni egy két hete született csecsemőt, majd anyját és nagyanyját is kimentették. A kislány csaknem 48 órán át volt a törmelékek foglya. Miután kiemelték, rögtön takaróba csavarták, és a többi kimentett üdvrivalgása közepette átadták a mentőknek - jelentette az NTV és a CNN-Türk. A kutató-mentő alakulatok ezután is erejüket megfeszítve folytatták a kutatást, mert az anya és a nagyanya is életjelt adott magáról. A családfő sorsáról nem tudni semmit.

Ercisben az egyik összedőlt lakóház romjai közül kimentettek egy 8 éves fiút, aki jelezte, hogy több hozzátartozója vár arra, hogy a segítségükre siessenek. Egy másik mentőcsapat pedig egy harmincas éveiben járó férfit szabadított ki egy betonhalmaz fogságából. A keddre virradó éjszakát emberek ezrei töltötték Van és Ercis városokban a szabad ég alatt, illetve sátorban vagy autóban, mert nem mernek visszatérni veszélyessé vált otthonaikba.

A török hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy tovább nőhet az áldozatok száma, sokakat ugyanis eltűntnek tartanak nyilván. A BBC brit közszolgálati médium internetes oldala szerint az egyik összedőlt épület alatt ötvenen rekedhettek.

Forrás: AFP/Mustafa Ozer

Túlélők után kutatnak Van városában

Van környékén fellázadtak egy börtön lakói, mert a követelésük ellenére a hatóságok nem szállítják őket egy biztonságosabb épületbe. A rabok takarókat gyújtottak fel. Egy tudósítás szerint az épületben lövések dördültek el. A létesítmény előtt hozzátartozók tüntettek, és gyilkosnak nevezték a török miniszterelnököt. Az ezer fős intézményből a földrengés után kétszáz fogoly megszökött, de ötvenet azóta elfogtak közülük.

Mindeközben a törökországi földrengés áldozatainak száma 432-re emelkedett - közölte a kormány válságstábjára hivatkozva a CNN-Türk tv-adó. A természeti csapás következtében több mint 1300 ember sérült meg, az összedőlt épületek száma meghaladja a kétezret. Mentőosztagok kedden is folytatták a kutatást a romok alatt rekedt emberek után, de a hideg időjárás miatt óráról órára csökken a remény arra, hogy túlélőket találnak.

Kedden egy 5,4-es erejű utórengést mértek, két nappal a pusztító 7,2-es magnitúdójú földmozgást követően a délkeleti Van tartományban. Az utórengés epicentrumát a Van és Ercis közötti Degirmenozunál regisztrálták.