Százra emelkedett a líbiai üzemanyagraktár-robbanás halálos áldozatainak a száma

Vágólapra másolva!
A Szirt közelében lévő üzemanyagraktárnál több tucatnyi autós állt sorba, hogy tankoljon, amikor a robbanás történt. Több mint százan meghaltak. A lángok csak akkor aludtak ki, amikor elfogyott az üzemanyag.
Vágólapra másolva!

Több mint százan meghaltak, és legalább ötvenen megsebesültek, amikor robbanás történt egy üzemanyagraktárban a líbiai Szirt közelében - közölte kedden Leit Mohammed, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik parancsnoka. A parancsnok szerint a hétfői robbanás akkor történt, amikor több tucatnyi autós állt sorba a raktár előtt, hogy megtankolja járművét. A tüzet feltehetően az áramfejlesztőből kipattant szikra okozta.

A katasztrófa a szirti repülőtér közelében történt, a várostól mintegy 30 kilométernyire, egy helyi rádióállomás közelében, ahol két nagy beton üzemanyagtartály található a francia hírügynökség helyszínen járt munkatársa szerint. A lángok által bekormozott kör alakú, húsz méter átmérőjű, négy méter magas tartályok körül 29 kiégett gépkocsi volt látható. "Nem volt mentő a sérültek elszállításához, sem teherautók a tűzoltóknak, akik nem tudták eloltani a tüzet" - mondta a 40 éves Ali Faradzs, aki segített a sérültek kimentésében. A lángok egyébként maguktól aludtak ki, amikor elfogyott az üzemanyag

Szirt a múlt csütörtökön homályos körülmények között meghalt Moammer Kadhafi bukott vezető utolsó erőssége volt. A NATO több héten át tartó légitámadásai és a heves harcok lerombolták a várost, mindenütt holttestek hevernek, nincs egy ép épület, egész utcákat öntött el a felrobbant csatornákból kiáradó szennyvíz.

A harcok előtt Szirt városában csaknem 120 ezren éltek, sokan most csak azért tértek vissza, hogy megmenekítsenek valamit a személyes holmijaikból, és valószínűleg kevesen maradnak a városban.