Csak egy játék mackó enyhítette az EU-csúcs feszültségét

EU-csúcs, Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben. Angela Merkel, Nicholas Sarkozy
Vágólapra másolva!
Csendre intés, kényszeredett mosolyok és elnapolt döntések - ezek jellemezték a vasárnapi brüsszeli EU-csúcsot, amelybe csak egy játék mackó vitt némi vidámságot. Az euró és a megrendült gazdaságú országok megmentése érdekében kulcsfontosságú döntések várnak az EU vezetőire, akiknek a vitáját egymás közötti konfliktusok is nehezítik.
Vágólapra másolva!

"A múlt héten Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök Frankfurtba utazott, hogy egy rendkívüli ülésen találkozzon Angela Merkel német kancellárral és más magas rangú vezetőkkel, emiatt nem tudott ott lenni lánya születésekor. Ezen a hétvégén Merkel gyerekjátékként egy minőségi Teddy mackóval ajándékozta meg Sarkozyt. Ez volt az egyike a kevés vidám pillanatnak a brüsszeli csúcson" - olvasható a Wall Street Journalon az európai uniós országok vasárnapi csúcstalálkozójáról.

Az ír miniszterelnök, Enda Kenny kevésbé borúlátón beszélt a találkozóról. "Először éreztem azt, hogy az eurózóna vezető országai valóban az alapvető problémákra fókuszálnak: Görögország helyzetére és az esetleges összeomlásának a következményeire. Mindenki megértette, hogy a világ Európára figyel, és nem elég félszívvel keresni a megoldást" - foglalta össze a tapasztalatait Kenny.

Konfliktusok nehezítik a megoldást

A főleg az államcsőd szélén álló Görögország megmentéséről és az európai bankok feltőkésítéséről szóló csúcstalálkozón egyelőre azonban nem születtek döntések, az uniós állam- és kormányfők ezért szerdán ismét találkoznak. A tárgyalások nem voltak feszültségtől mentesek, a Guardian szerint Sarkozy nagy vitába keveredett David Cameron brit miniszterelnökkel. Sarkozy állítólag azt mondta Cameronnak, hogy "fogja be a száját, ha az euróról van szó" (Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának). Bővebben itt olvashat az esetről.

Nem ez volt azonban az egyetlen konfliktus a vasárnapi csúcs során. A nap elején Merkel és Sarkozy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel találkozott, akitől további intézkedéseket kértek az olasz gazdaság felpörgetése és az államadósság csökkentése érdekében. A Financial Times szerint Franciaország és Németország aggódik amiatt, hogy Berlusconi nem tesz megfelelő lépéseket a befektetők bizalmának visszaszerzéséért, pedig Olaszországnak kulcsszerepe van abban, hogy a görög válság ne terjedjen tovább.

A Financial Times szerint a találkozó utáni sajtótájékoztatón Merkel és Sarkozy csalódottsága "drámaian világossá" is vált Berlusconi miatt. Amikor azt kérdezték tőlük, hogy Berlusconi megnyugtatta-e őket azzal, hogy csökkenti az olasz államadósságot, Merkel és Sarkozy kényszeredetten egymásra mosolyogtak, majd a plafonra pillantottak.

Százmilliárdokról döntenek

A Berlusconival való találkozás után vasárnap estig húzódtak a tárgyalások az uniós vezetők között, akik egy három pillérből álló csomag kidolgozásán munkálkodtak. Abban sikerült megállapodniuk, hogy 108 milliárd eurót szánnának európai bankok feltőkésítésére, a másik két kérdésben viszont még nem sikerült megegyezniük. A második pillér szerint az eurózóna megmentése érdekében egy 440 milliárd eurós alapot hoznának létre.

Forrás: AFP
Angela Merkel és Nicolas Sarkozy

A pénz egyik részét arra használnák, hogy különböző befektetőket (többek között az IMF-et) sarkalljanak arra, hogy olasz és más bajba jutott országok kötvényeiből vásároljanak. A pénz maradékát pedig egy garancialapra fordítanák, amelyből kárpótolnák a kötvénytulajdonosok veszteségeit. A harmadik pillér Görögország megmentéséről szól. Az uniós vezetők azt szeretnék elérni, hogy nemzetközi bankok növeljék a hozzájárulásukat egy új mentőcsomag érdekében, de egyelőre távol állnak a megállapodástól.

Az eurót féltik a szaklapok

"A következő héten meghozott döntések egy egész generáció jövőjét határozzák meg Európában" - írja a Wall Street Journal véleményrovatában Simon Nixon. A cikk szerint az euróválság feszültséget okozott az EU két vezető hatalma, Franciaország és Németország között, ami akadályozza az EU-t abban, hogy megfelelő választ adjon a válságra. A szerző szerint félelmetes következményei lehetnek annak, ha a következő napokban a két országnak nem sikerül megegyeznie a válságkezelés módjában.

A Financial Times véleményrovatában megjelent cikkében Wolfgang Münchau még borúsabban látja az eurózóna jövőjét. A szerző szerint nagy a valószínűsége annak, hogy az euró nem fog megmaradni a jelenlegi formájában. A cikk a válságkezelés módját bírálja, szerinte a feltőkésítések a politikusok számára vonzók lehetnek, mert a pénz hiányát el tudják rejteni. Ezt azonban az amerikai jelzáloghitel-válsághoz hasonlítja, és szerinte a feltőkésítések összességében mélyíthetik a válságot.