A második forduló dönt a bolgár elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
A szavazatok 40 százalékának feldolgozása mellett úgy tűnik, egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget a bolgár elnökválasztáson, a második fordulóban valószínűleg Roszen Plevneliev és Ivajlo Kalfin küzd majd meg egymással.
Vágólapra másolva!

A kormányzó konzervatív párt jelöltje, Roszen Plevneliev áll az élen a bulgáriai elnökválasztáson a voksok 39,6 százalékával, tíz százalékponttal megelőzve a szocialista Ivajlo Kalfint - jelentette be hétfőn a választási bizottság a szavazatok 40 százalékának összeszámlálása után.

Kalfinnak 29,7 százaléka van, a függetlenként induló Meglena Kuneva volt európai bizottsági tag pedig 14 százalékot kapott - közölte Biszer Trojanov, a bizottság szóvivője. Az október 30-i, vasárnapi második fordulóban ezek szerint Plevneliev és Kalfin mérkőzhet meg egymással.

Több helyen választási csalást jelentettek. A fekete-tengeri Burgaszban őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a szavazatokért cserébe pénzt kínált. A bolgár állami rádió más városokból is állítólagos voksvásárlásról tudósított. Sajtóértesülések szerint egy voks ára 50 leva, közel 7000 forint volt, és a helyhatósági választásokon terjedt el a szavazatvásárlás, mert a régiókban az Európai Unió támogatási alapjaival vonzó projekteket lehet finanszírozni, amiből sokat nyerhetnek a megválasztott polgármesterek.

Az elnökválasztással egy időben tartott helyhatósági választáson Bojko Boriszov kormányfő jobbközép GERB pártja megőrizte a polgármesteri posztot Szófiában és három másik városban: a keleti Burgaszban, a közép-bulgáriai Gabrovóban és az északkeleti Dobricsban. Plevneliev vasárnap "történelminek" minősítette a kormánypárt támogatottságát, tekintettel arra, hogy Boriszov megszorító politikát folytat.