Tunéziában tartják az "arab tavasz" első szabad választását

Tunézia, választások, 2011.10.23.
Vágólapra másolva!
Az észak-afrikai ország az első az "arab tavasz" államai közül, ahol eljutottak a választásokig. A szavazás fő esélyese az en-Nahda mérsékelt iszlamista párt, a végső eredmények hétfőre várhatók. A szavazás tisztaságát külföldi megfigyelők is ellenőrzik.
Vágólapra másolva!

Tunéziában vasárnap reggel megkezdődött az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztása. Mindez kilenc hónappal az után, hogy a népfelkelés elűzte hatalmából Ben Alit, az önkényuralmi eszközökkel kormányzó elnököt.

A választók 217 képviselő megválasztásáról döntenek majd, akiknek legfontosabb feladata lesz, hogy megalkossák az ország új alkotmányát, és megalakítsák az ideiglenes kormányt a következő választásokig - számol be a brit BBC internetes oldala.

A várakozások szerint a voksolás fő esélyese az en-Nahda (Újjászületés), de azt egyelőre még nehéz megjósolni, hogy vajon többséget szerez-e majd a parlamentben. A kampány egyébként már jelezte azt a választóvonalat, melyet az iszlamisták és a szekulárisak között alakult ki az országban. A mérsékelt iszlamista párt, az en-Nahda arra törekedett, hogy eloszlassa a világiak félelmeit, ezért kiállt a demokrácia és a nők jogai mellett. A pártra a választók többsége "tiszta" és "értékeket képviselő" pártként tekint.

Forrás: AFP
Tunézia választ

Legnagyobb kihívója a szekuláris, centralista Haladó Demokrata Párt (Progressive Democratic Party - PDP). A BBC tudósítója szerint az emberek optimisták, és izgalommal várják a szavazást.

Több mint hétmillió ember szavaz, és a függetlenek listájával együtt több mint száz párt 22 ezer képviselőjelöltje regisztrálta magát a választáson. A választások biztonságos lezajlásáért több mint 40 ezer rendőr felel. Tunéziában példa nélküli módon a voksolást egy független intézmény bonyolítja le, amely hétfőn teszi közzé az eredményeket. Ez hagyományosan a belügyminisztérium feladata lenne, amelyben azonban a többszöri választási csalások miatt senki sem bízik. A voksolás tisztaságát 13 ezer hazai és 600 külföldi megfigyelő ellenőrzi.

A Tunéziát 23 éven keresztül irányító Ben Ali 2011 januárjában hagyta el az országot az ellene kitört zavargások miatt, és Szaúd-Arábiába menekült. Távollétében összesen 50 év börtönre ítélték sikkasztás, fegyver- és drogbirtoklás miatt.