Csalásokat jelentettek a bolgár választásokon

Vágólapra másolva!
A fő esélyesnek tartott kormánypárti jelölt, Roszen Plevneliev vezet az exit pollok szerint a vasárnapi bolgár elnökválasztáson, de egyik jelölt sem ért el abszolút többséget, ezért valószínűleg második fordulót kell tartani. Egy órával meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását, mert sok helyen hosszú sorok alakultak ki. Több esetben választási csalást is jeleztek.
Vágólapra másolva!

A bolgár elnökválasztás legnagyobb esélyese Roszen Plevneliev, a kormány eddigi regionális fejlesztési és városrendezési minisztere a közvélemény-kutatások szerint a szavazatok negyven százalékára számíthat. Legnagyobb riválisa az egykori szocialista külügyminiszter, Ivajlo Kalfin harminc százalékon állt.

Kevésbé esélyes jelölt a független Meglena Kuneva, akinek 17 százalékot jósoltak, és aki az Európai Bizottság első bolgár tagja volt, miután az ország csatlakozott az Európai Unióhoz 2007-ben.Ha senki sem szerez abszolút többséget, a két legjobb eredményt elérő elnökjelölt között tartanak újabb fordulót.

Sok helyen tovább tartottak nitva a szavazóhelyiségek, mert az elnök mellett önkormányzatokat is választottak a bolgárok, és sokan nehezen igazodtak el a helyenként egy méter hosszú választási cédulán. Szokatlan volt az is, hogy idén kék kereszttel kellett megjelölni a jelöltet, szemben az eddigi kipipálással.

Több helyen választási csalást jelentettek. A fekete-tengeri Burgaszban őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a szavazatokért cserébe pénzt kínált. A bolgár állami rádió más városokból is állítólagos voksvásárlásról tudósított. Sajtóértesülések szerint egy voks ára 50 leva, közel 7000 forint volt, és a helyhatósági választásokon terjedt el a szavazatvásárlás, mert mert a régiókban az Európai Unió támogatási alapjaival vonzó projekteket lehet finanszírozni, amiből sokat nyerhetnek a megválasztott polgármesterek.