A lázadók vezetője sajnálja, hogy megölték Kadhafit

Vágólapra másolva!
Líbia ideiglenes miniszterelnöke azt mondta a BBC-nek, hogy élve szerette volna elkapni Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőt, hogy kérdőre vonja a tetteiért.
Vágólapra másolva!

Sajnálkozását fejezte ki Moammer Kadhafi volt líbiai vezető megölése miatt a BBC-nek adott interjújában az ideiglenes líbiai miniszterelnök.

Mahmud Dzsibril a brit közszolgálati csatorna Hardtalk című műsorában azt mondta, tudni szerette volna, hogy Kadhafi miért tette a líbiai néppel azt, amit tett. Azt is mondta, hogy ő szeretett volna lenni a bírósági tárgyalásán a vádló pozíciójában. A teljes interjú vasárnap este kerül adásba.

Az ideiglenes kormányfő elmondása szerint ő egyetért azzal, hogy részletesen vizsgálják ki, mi vezetett az ezredes halálához, ugyanis arról egymásnak ellentmondó beszámolók láttak napvilágot. Kadhafi halálának tisztázatlansága miatt több nemzetközi szervezet követel vizsgálatot. Az ENSZ mellett például az Amnesty International és a Human Rights Watch is.

A BBC a műsorban megszólaltatta annak a lázadó egységnek a parancsnokát is, amelyik elfogta Kadhafit Szirt városában. Szerinte amikor kirángatták őt abból a szennyvízelvezető csőből, "még tíz lépést tett", azután a hozzá hű erők és az ellenzéki fegyveresek kereszttüzében "összeesett". "Nem láttam, hogy ki ölte meg, azt a fegyvert sem láttam, amelyik megölte... próbáltam megmenteni az életét, de nem sikerült" - fogalmazott a felkelő egység parancsnoka.

Az új líbiai hatóságok közben úgy döntöttek, hogy átadják a tetemet Kadhafi hozzátartozóinak, és ők dönthetnek majd az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal egyeztetve, hol temetik el - közölte az AFP hírügynökséggel a tanács egyik vezetője.