Útját állták a koszovói szerbek a KFOR katonai menetoszlopának

Vágólapra másolva!
Több száz koszovói szerb akadályozta meg, hogy a nemzetközi békefenntartók eltávolítsák az akadályokat az észak-koszovói határátkelők felé vezető úton. A békefenntartók vezetője arra figyelmeztetett: erővel lépnek fel a szerbek ellen, ha folytatódik az akció.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi három napban immár két alkalommal próbálták meg eltávolítani az útakadályokat a nemzetközi békefenntartók (KFOR) egységei Zubin Potok észak-koszovói község területén, hogy szabaddá tegyék az utat a brnjaki átkelő felé, több száz koszovói azonban ezt megakadályozta. A KFOR péntek este erős egységeket vezényelt a Zupce és Jagnjenica településeknél levő barikádokhoz, vízágyúkat is felvonultatva, de a békefenntartók szombat hajnalban visszavonultak az útakadályoktól.

Hátrább vonták a KFOR-hoz tartozó magyar katonákat és az útakadályok eltávolítására alkalmas gépjárműveket is. A Jarinje átkelőhöz vezető úton levő barikádnál Pristinából odavezényelt marokkói katonák tartózkodnak. Szombat hajnalban Zupcénél egy óra hosszat tartott az idegek játéka a több oszlopban felsorakozott KFOR-katonák és az úttestre telepedett több száz szerb között.

A szerbek csütörtök hajnal óta nem engedik továbbhaladni a KFOR katonai menetoszlopát Brnjak és Jarinje észak-koszovói átkelők felé, mert követelik, hogy a békefenntartók és az EU rendőri és igazságügyi missziójához (EULEX) tartozó egységek vessenek véget annak a gyakorlatnak, hogy ők szállítják a két átkelőhöz a pristinai kormány rendőreit és vámosait.

Észak-Koszovóban július végén éleződött ki a helyzet, amikor a pristinai kormány különleges rendőri egységeket vezényelt a brnjaki és jarinjei átkelőkhöz, hogy az ellenőrzésük alá vonják. A koszovói különleges erőket röviddel később visszavonták, és a két átkelő ellenőrzését a KFOR vette át. Néhány hét óta a két átkelőnél néhány koszovói albán vámos és rendőr is szolgálatot teljesít megfigyelőként. Az Észak-Koszovóban többségben levő szerbek a két átkelőhöz vezető utak eltorlaszolásával szeretnék kikényszeríteni a koszovói vámosok és rendőrök távozását, mert úgy vélik, hogy jelenlétük az "adminisztratív vonalon" a koszovói államhatárok elismerését jelképezi, amit a szerbek elutasítanak.

Még nem erősítették meg a hírt, hogy szombaton tárgyalóasztalhoz ülnek-e a KFOR képviselői és négy észak-koszovói község elnökei, hogy megoldást találjanak a KFOR utánpótlási menetoszlopának továbbhaladására a két átkelő felé. A békefenntartók vezetője, Erhard Drews arra figyelmeztetett, hogy erőt kell alkalmazniuk, ha folytatódik a koszovói szerbek akciója.