Folytatják a koreai háborúban elesett amerikai katonák maradványainak a felkutatását

Vágólapra másolva!
Amerikai katonák ezreit tartják nyilván eltűntként több mint fél évszázaddal a koreai háború után. A felkutatásuk az észak-koreai atomprogram körül kialakult fagyos diplomáciai viszony miatt maradt abba.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok megegyezett Észak-Koreával, hogy hat év szünet után folytatják a koreai háborúban meggyilkolt amerikai katonák földi maradványainak a felkutatását. A kutatás jövőre indul újra az észak-koreai fővárostól, Phenjantól mintegy száz kilométerre északra.

A keresés az után maradt abba, hogy az észak-koreai atomprogram miatt komoly feszültség alakult ki a két ország között - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Több mint kétszáz amerikai katona maradványait találták meg 1996 és 2005 között.

A Phenjantól északra lévő területen az amerikai védelmi minisztérium szerint több mint kétezer katona és tengerészgyalogos tűnt el az 1950 és 1953 között folyó háborúban. Az Egyesült Államok szerint az ő felkutatásuk humanitárius kérdés, amelynek nincs köze a két ország közötti egyéb ügyekhez.

Az amerikai és az észak-koreai fél a jövő héten Genfben találkozik, hogy megbeszéljék a phenjani atomprogramról zajló, időközben azonban elakadt nemzetközi tárgyalások újraindítását. A tárgyalások 2009 áprilisában szakadtak meg, amikor Észak-Korea végrehajtotta második atomkísérletét.

Több mint fél évszázaddal a koreai háború után még mindig eltűntként tartanak nyilván mintegy nyolcezer amerikai katonát.