Meghalt a kétszer elgázolt kétéves kínai kislány

Vágólapra másolva!
Közfelháborodást váltott ki Kínában, majd az egész világon annak a gyereknek az esete, akit két autó is elütött, de percekig senki sem segített neki.
Vágólapra másolva!

Meghalt az a kétéves kínai kislány, akit két alkalommal is elütöttek egy dél-kínai város piacán és számos járókelő ment el mellette anélkül, hogy segítséget nyújtott volna neki - adta hírül a Hszinhua hírügynökség pénteken.

A szüleitől elkóborolt gyereket a Kuangtung tartományi Fosan város egy szűk utcájában egy hete az esti órákban gázolták el, egy percen belül kétszer. A fekvő kisgyerek mellett - egy ipari kamera felvételének tanúsága szerint - 18-an haladtak el gyalogosan vagy kerékpáron, motorbiciklivel, ügyet sem vetve az áldozatra. A gázoló furgon és a kisteherautó cserbenhagyással gyanúsított sofőrjét elfogták.

A kislányt végül egy szemetet gyűjtő nő emelte fel, ölelte magához, és adta át az édesanyjának. A gyerek kezdettől válságos állapotban volt, és az orvosok szerint olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amelyekkel csak értelmi és fizikai fogyatékkal élhetett volna. A Jüe-jüe (Yueyue) nevű kislány pénteken hajnalban halt meg.

A Kínában és a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kiváltott eset kapcsán milliók fejezték ki megdöbbenésüket az emberek közömbössége miatt, és széles körű vita indult a társadalmi jelenség okainak kiderítésére; felvetődött az ilyen helyzetekre alkalmazható törvényi szabályozás szükségessége is.

A legnépszerűbb kínai mikroblog-szolgáltató oldalain néhány órán belül közel kétmillió bejegyzés született a témában; az esetről szóló eredeti mozgóképes felvételekkel illusztrált televíziós híradást a kínai videomegosztóról ugyancsak sok millió internetező töltötte le. Hírek szerint a kislány családja több mint 270 ezer jüan, vagyis több mint 9 millió forint értékű adományt kapott az ország különböző részeiből, valamint Ausztráliában és Thaiföldön élő kínaiaktól.