Elfogták Kadhafit - állítja a Líbiát irányító hatóság

Vágólapra másolva!
A Líbiát uraló korábbi lázadó erők bejelentették, hogy elfogták Moammer Kadhafit, az ország előző vezetőjét. Kadhafi állítólag megsérült, de egyelőre sem az elfogásáról, sem az állítólagos sérülésekről szóló híreket sem erősítették meg független források. Érkeztek jelentések arról is, hogy Kadhafi meghalt, de ezt sem erősítették meg hivatalos források.
Vágólapra másolva!

A Líbiát irányító átmeneti hatóság egyik parancsnoka csütörtökön közölte, hogy fegyereseik csütörtök délelőtt felmorzsolták a Szirtet védő, Moammer Kadhafi korábbi vezetőhöz hű erők utolsó állásait. Nem sokkal később a hatóság közölte, hogy elfogták Kadhafit. Az egykori vezető állítólag mindkét lábán megsérült, de sem erről, sem az elfogásáról nem érkezett egyelőre független megerősítés.

A Reuters hírügynökség szerint Kadhafi meghalt, de erről sincs hivatalos megerősítés.

A hatósághoz tartózó Huszein Abdesz-Szalám alezredes korábban azt közölte, hogy a bukott líbiai vezető, Moammer Kadhafi szülővárosának és a mögötte felsorakozó erők utolsó ellenállási gócpontjának a teljes bevétele karnyújtásnyira van. "Elérkezett a csata utolsó napja, néhány órán belül bejelentjük Szirt elestét" - fogalmazott a katonai vezető.

A döntő roham reggel nyolc órakor kezdődött, és a katonák másfél órával később benyomultak a még a kadhafista erők kezén lévő utolsó városnegyedbe. A katonák a városban házról házra járva kutatnak a Kadhafihoz hű fegyveresek után, akik közül sokan igyekeznek menekülni.

Szirt szinte napra pontosan két hónappal azután került az új líbiai vezetés erőinek a kezére, hogy elfoglalták a fővárost, Tripolit. Az ezredeshez hű erők ezt követően is heves ellenállást tanúsítva védték Szirtet, ami miatt a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) nem jelentette a teljes győzelmet és az ország egészének a felszabadítását a nyolc hónapja tartó polgárháború után.