Meghalt egy mozgássérült francia nő a szomáliai emberrablók fogságában

Vágólapra másolva!
A francia külügyminisztérium tájékoztatása szerint valószínűleg életét vesztette egy francia nő, akit egy kenyai üdülőhelyről raboltak el szomáliai emberrablók még október elején. A 66 éves mozgássérült nő utolsó stádiumban lévő rákban és szívelégtelenségben szenvedett.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 66 éves mozgássérült francia nő, akit emberrablók hurcoltak el egy kenyai turistaparadicsomból a szomszédos Szomáliába - közölte szerdán a francia külügyminisztérium.

"Azok a kapcsolataink közölték a halálhírt, amelyeken keresztül a francia kormány megpróbálta elérni az október elseje óta Szomáliában fogva tartott Marie Dedieu szabadon engedését, anélkül, hogy pontosan megtudtuk volna annak dátumát és körülményeit" - jelentette be Párizsban Bernard Valero francia külügyi szóvivő. A nő utolsó stádiumban lévő rákban és szívelégtelenségben szenvedett, és diplomáciai források szerint azért halt meg, mert nem volt gyógyszere. "Marie Dedieu egészségi állapota, a bizonytalanságok fogva tartásának körülményeit illetően és az a tény, hogy az emberrablók feltehetően megtagadták azon gyógyszerek átadását, amelyeket küldtünk nekik, azt a félelmünket erősítik, hogy ez a tragikus kimenetel sajnos a legvalószínűbb" - olvasható a korábban kiadott közleményben.

Francois Fillon miniszterelnök a francia kormány nevében a legmélyebb együttérzést fejezte ki. "Szeretném kifejezni felháborodásunkat is ez előtt a kegyetlen és barbár cselekedet előtt, amelyet a legpéldásabb szankcióknak kell követniük" - mondta a miniszterelnök. Szemtanúk és a rendőrség szerint az asszonyt október 1-jén valamivel éjfél után egy motorcsónakon hurcolta el saját házából körülbelül tíz fegyveres Manda szigetéről. A parti őrség üldözőbe vette a motorcsónakot, és azt utolérte. A kenyai kormány közleményében azt állította, hogy lövöldözés tört ki az emberrablók és az üldözők között, de az előbbieknek sikerült eljutniuk a közeli Szomáliáig.

Az asszony egy franciaországi autóbaleset óta tolókocsival közlekedett, de azt az emberrablók nem vitték magukkal. A kenyai rendőrség azt is sejtette, hogy az iszlám al-Sabab milícia áll a tettek mögött. Ez a milícia tartja ellenőrzése alatt Dél-Szomália legnagyobb részét.

Két brit állampolgárt tartóztattak le vasárnap a kenyai-szomáliai határ közelében. A gyanú szerint közük van a kenyai hatóságok szerint sorozatos emberrablásokat elkövető al-Sababhoz. Az elmúlt egy hónapban egy brit nőt is elraboltak egy kenyai tengerparti üdülőhelyről, a nő férjét meggyilkolták. A múlt héten két spanyol segélyszervezeti dolgozót hurcoltak el fegyveresek Kenya egyik zsúfolt menekülttáborából.