Kifizethetetlen bírsággal regulázzák meg az egyetlen ellenzéki tévét Venezuelában

Vágólapra másolva!
"Nyugtalanságot keltett" és a "közrend megzavarására buzdított" a venezuelai médiahatóság szerint az ország egyetlen ellenzéki tévéje, ezért kétmilliódolláros bírsággal sújtották. A tévé vezetői azt állítják, hogy nem tudják kifizetni a bírságot, amelyet egy börtönlázadásról készített beszámolójukért kaptak.
Vágólapra másolva!

Több mint kétmilliódolláros bírságot szabtak ki a venezuelai hatóságok a Globovisión nevű ellenzéki kereskedelmi televízióra, mert az szerintük törvényt sértett egy börtönlázadásról készített beszámolóival. A súlyos bírság tovább élezi a konfliktust a kormány és Venezuela egyetlen ellenzéki hangvételű televíziója között.

María Fernanda Flores, a Globovisión alelnöke kifizethetetlennek nevezte a nagy összegű bírságot, és jelezte, hogy megfellebbezik a médiahatóság, a nemzeti telekommunikációs bizottság döntését.A bírság összege a Globovisión 2010. évi bruttó bevételének 7,5 százalékát teszi ki.

A televíziót a június 15-én kirobbant és közel egy hónapig húzódó börtönlázadás ügyében marasztalták el. A Caracas közelében fekvő Rodeo börtönében azután tört ki lázadás, hogy a szomszédos börtönben razziát tartottak a hadsereg egységei fegyverek után kutatva, s három foglyot megöltek. A hatóságok 27 napig tartó tárgyalások után tudták megfékezni a lázadókat, de eközben 30 rab életét vesztette, nem kis fejfájást okozva az üggyel Hugo Chávez elnöknek.

Pedro Maldonado, a médiahatóság elnöke közölte, hogy a Globovisiónt azért bírságolták meg, mert beszámolóiban "bűncselekményt dicsőített", "nyugtalanságot keltett az állampolgárokban", a "közrend megzavarására buzdított" és "politikai okok miatt türelmetlenséget és gyűlöletet szított". Konkrétan azt kifogásolta a hatóság, hogy a televízió rabok hozzátartozóival készített, érzelmekkel fűtött interjúkat, és 18 ilyen interjút összesen háromszázszor játszottak le a televízió műsorában, miközben a hatóságok nyilatkozatairól nem számoltak be.