Egyelőre nem tudni, ki ül be Szlovákia székébe az EU-csúcson

Vágólapra másolva!
A kormány úgy döntött, a bizalmi szavazáson múlt héten megbukott Iveta Radicová fogja képviselni a szlovák küldöttséget a vasárnapi EU-csúcson, Ivan Gasparovic államfő viszont maga akar határozni arról, hogy ki menjen Brüsszelbe. Ő a másik lehetséges delegációvezető.
Vágólapra másolva!

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök szerint Szlovákia mindenképpen képviselteti magát az Európai Unió (EU) vasárnapi csúcsértekezletén Brüsszelben. "A szék nem marad üresen, biztos elmegy valaki Brüsszelbe" - jelentette ki az államfő rendkívüli sajtóértekezletén Pozsonyban. Gasparovic közölte, vagy Iveta Radicová miniszterelnök, vagy pedig ő maga megy el Brüsszelbe.

A kormány ugyanakkor szerdán úgy döntött, Radicová fogja vezetni a szlovák küldöttséget. Gasparovic azt mondta, a kormánynak már nem volt joga ilyen döntést hozni. Arról, hogy ki menjen Brüsszelbe, majd ő fog dönteni. Úgy vélte: az alkotmány alapján ilyen helyzetekben az államfő a felelős az állam működéséért.

"Azzal, hogy a kormányt nem hívtam vissza, soha nem mondtam, hogy nem mehet a volt miniszterelnök, amely bizonyos jogköröket kap tőlem" - pontosította álláspontját Gasparovic. Megjegyezte: ő eddig hivatalosan nem beszélt arról, ki képviselje Szlovákiát a csúcstalálkozón, és erről eddig csak a pártelnökök nyilatkoztak.

Iveta Radicová kormánya a múlt hét elején az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson bukott meg. A vasárnapi csúcs legfőbb témáját éppen az válságba került euróövezet stabilizálására irányuló intézkedések képezik. Szlovákiában vita támadt, ki képviselheti az országot a vasárnapi brüsszeli uniós csúcstalálkozón. A sajtóértekezleten Gasparovic jelezte: végleges döntés ez ügyben az átmeneti kormány felállításáról szóló csütörtök esti találkozó után várható. Gasparovic már hétfőn találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, de akkor nem sikerült közös nevezőre jutniuk az átmeneti kormány ügyében.

Robert Fico, a szlovák ellenzéki Smer párt vezetője szerint egyébként nem reális, hogy a Radicová-kormány helyett a márciusi előre hozott választásig teljesen új kormány alakuljon. Robert Fico ezért az ügyvivő kormány élén tartaná Iveta Radicovát és a leköszönt kormány legtöbb miniszterét is.