A hétvégi EU-csúcs előtt még külön egyeztetett Sarkozy és Merkel

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank elnökének ünnepélyes búcsúztatása adott alkalmat a francia elnök és a német kancellár találkozójára néhány nappal a hétvégi európai uniós csúcstalálkozó előtt, ahol az adósságválság megoldásáról tárgyalnak majd.
Vágólapra másolva!

Közel két órán át tárgyalt az euróövezet jövőjéről Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár szerda este Frankfurtban, néhány nappal a hétvégi európai uniós csúcstalálkozó előtt. A két politikus a megbeszélés után nem nyilatkozott a sajtónak, és közleményt sem adott ki a találkozón elhangzottakról.

Sarkozy eredetileg csak telefonbeszélgetést tervezett szerdára Merkellel az uniós csúcsról és az adósságválság megoldásáról, de végül megragadta az alkalmat, hogy Merkel és más vezetők Frankfurtban részt vettek Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) leköszönő elnöke ünnepélyes búcsúztatásán és maga is gyorsan elutazott a rendezvényre. Sarkozy frankfurti utazása előtt még felkereste az egyik párizsi klinikát, ahol felesége, Carla Bruni-Sarkozy később életet adott a kislányuknak.

A frankfurti ünnepségen előzetes közlések szerint részt vett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője, valamint a ma is nagy tekintélynek örvendő Helmut Schmidt volt német kancellár is.

Az euróövezeti mentőalap állítólagos kibővítéséről több újság is foglalkozott. Először a Guardian című brit lap állt elő azzal az értesüléssel, amely szerint Németország és Franciaország megállapodott volna a 440 milliárd eurós alap 2000 milliárdra történő kibővítéséről. Ezt követően a Financial Times Deutschland német üzleti napilap közölte, hogy Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter azt szorgalmazza, hogy az euróövezeti támogatást nem 2000, hanem 1000 milliárd euróra emeljék fel. Nem sokkal később viszont Schäuble minisztériumának szóvivője ezt cáfolta, azt állítva, hogy a már amúgy is kibővített mentőalapot nem emelik a 440 milliárd fölé. A szóvivő szerint nem emelkedik a 211 milliárd eurós német részvétel sem.

A Le Monde című párizsi lap szerint jelenleg senki nem gondolja, hogy bármilyen megállapodást véget vethet a válságnak. De ha kudarccal végződik az EU-csúcs, az a 2008-ashoz hasonló válsághelyzetet teremthet, és a legnagyobb gazdasággal rendelkező 19 országot és az EU-t tömörítő G20-csoport november 3-4-én tartandó Cannes-i ülésén az Európai Uniónak a kíniak és az amerikaiak gyámsága alatt kell majd megoldaniuk az eurózóna rendbetételét.

A Le Monde szerint Sarkozy addig még Hu Csin-tao kínai és Barack Obama amerikai elnökkel is tervez találkozót, amelynek témája egy kiegészítő mentőalap létrehozása lenne az eurózóna számára, az IMF égisze alatt. Az amerikaiak azonban egyelőre vonakodóak a kérdésben - írta a Le Monde.