Vágólapra másolva!
Nem az arab forrongások miatt van csúcson a menedéket kérők száma, a legtöbben ugyanis idén is Afganisztánból és Kínából érkeztek az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adatai szerint. Idén az első fél évben csaknem 200 ezren kértek menedéket a fejlett országokban, de az év végére a számuk elérheti a 420 ezret.
Vágólapra másolva!

A fejlett országokban menedéket kérők száma 17 százalékkal nőtt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint. A szervezet a kérelmek számának a növekedését nem az arab országokban kitört forrongásoknak tulajdonítja, a legtöbb dokumentumot ugyanis olyan országból nyújtották be, ahonnan hagyományosan sok menekült érkezik - ilyen Afganisztán és Kína. Az UNHCR adatai szerint január 1. és június 30. között 198 300-an kértek menedéket a fejlett országokban. Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 169 300 volt ez a szám - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A szervezet becslése szerint év végére elérheti a 420 ezret a menekültkérelmek száma, ez az elmúlt nyolc év rekordjának számítana. Bár 2011-ben számos válság indított el menekülthullámot, a fejlett országokra ez kisebb hatással volt, az érintettek ugyanis főleg szomszédos országokban kerestek menedéket - mondta az UNHCR vezetője, Antonio Guterres.

A legtöbb menekültkérelem továbbra is Afganisztánból érkezik, míg a második helyen Kína áll. A harmadik a listán Szerbia, illetve Koszovó, majd Irak és Irán következik. A legnépszerűbb célország az Egyesült Államok, ahová több mint 36 ezer kérelem érkezett. Sokan szeretnének Franciaországban, Németországban, illetve Nagy-Britanniában menedéket kapni. Ami a földrészeket illeti, a kérelmek 73 százaléka Európába érkezett.